Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Nygallrat i utmanande terräng

Publicerad 2018-03-11

En välplanerad förstagallring är a och o, tycker Per-Arne Evaldsson, skogsägare i Södra Havhult i nordöstra Skåne. "Jag gillar hur Magnus har lagt upp vägarna så att de kommer att vara till nytta ända fram till slutavverkningen. Det är en bra investering."

Magnus, det är Magnus Ernstsson på JiKå Gallring. Teamet har gallrat åt Sydved ända sedan företaget grundades 1985 och Magnus har varit med nästan lika länge, sedan 1991. I just den här gallringen så är det Magnus medarbetare, Patrick Bengtsson och Per Jönsson som har kört maskinerna.

– Den här fastigheten är en rolig utmaning, eftersom den är annorlunda på flera sätt. Södra Havhult ligger högt i kuperad och delvis svårjobbad och stenig terräng. Det gör att man får tänka efter både en och två gånger när man lägger bas- och stickvägar. Man måste ha en bra ingång från början och planera så att man slipper framtida återvändsgränder, förklarar Magnus.

Per-Arne är riktigt nöjd med resultatet.

– Det syns när entreprenören har lagt ner tid och omsorg. I min värld får förstagallringen ta lite längre tid – jag ser den som en investering. Ibland tycker jag att det är alldeles för stort fokus på att få ett maximalt netto redan i förstagallringen. Det finns ju ingen annan industri där man förväntar sig att gå med vinst så långt innan slutprodukten är framme?, säger Per-Arne retoriskt.

– För mig är det också viktigt att entreprenören har rätt sorts maskin. Jag vet att en del tycker att det är bättre med små maskiner, men på den här fastigheten hade det helt enkelt inte gått att köra med en sådan, du hade fastnat mellan stenarna. Du måste ha en rejäl maskin som klarar av att gå över.

Virke på tillväxt

Det märks att Per-Arne är en van och hängiven skogsmänniska. Röjning och förröjning på Södra Havhult har han gjort själv. Som orienterare och jägare är han också van vid att röra sig i och se på skogen med olika ögon. Omsorgen om djur och natur är självklar. Per-Arne är dubbelcertifierad och undviker att avverka under sommarhalvåret.

– Då är skogen djurens barnkammare. Jag kan lugna mig till hösten och vintern.

Den här förstagallringen på cirka sju hektar gjordes i december och är en traditionell låggallring som syftar till att gallra fram de fina stammarna med bäst tillväxtpotential.

– Jag tycker att det ser lovande ut, Patrick och Per som kör har valt rätt stammar. Jag tror att vi kan få fram fint virke ur det här så småningom och det är ju det som är vitsen med att gallra. Att ta bort det som är sämre och ge de bästa tallarna möjlighet att växa till sig, säger Per-Arne och klappar belåtet på en tallstam.

Det syns när entreprenören har lagt ner tid och omsorg.
.

Som i Hälsingland

Renodlade tallgallringar är annars ganska ovanliga i de här trakterna där bestånden domineras av gran och löv. Cirka 85 procent av de gallringar som Sydved och JiKå gör i det här området är gran, berättar Sydvedare Ola Persson.

– Tallen var faktiskt en av anledningarna till att vi köpte den här fastigheten av Sveaskog 2008, förklarar Per-Arne.

– På vår stamfastighet har vi gran och löv, men här uppe är det tre fjärdedelar tall och det tyckte vi vara roligt. När man kör upp hit så är det ett helt annat landskap. Jag brukar skoja om att vi har hamnat i Hälsingland, skrattar Per-Arne.

För några år sedan fick familjen möjlighet att köpa till 13 hektar som tidigare styckats av från Södra Havhult. Nu är fastigheten komplett igen och det är också i den nytillkomna skogen som förstagallringen har gjorts.

– Just nu är vi inne i en cykel med mycket gallring och vi gallrar nästan varje år, berättar Per-Arne.

Högtryck i gallringsskogen

Innan vintern är slut ska Sydved och JiKå Gallring göra ytterligare en gallring – på Per-Arnes andra fastighet.

Det är en mindre gallring med blandad kompott. Gran och en hel del grova lövträd. Det blir ett helt annat arbetssätt för Magnus, och jag tror nog att han får pyssla en del. Men vi har gått igenom det Ola, Magnus och jag och jag känner mig trygg i att det blir bra. Det är också något som jag har lärt mig med åren: att man måste ge entreprenören förtroendet att göra sitt jobb. Jag behöver inte lägga mig i varenda liten detalj. Vi tre talar samma språk. Jag vet att de ringer direkt om det skulle vara något, resonerar Per-Arne.

Ola Persson konstaterar att Per-Arne inte är ensam om att planera gallringar i trakten.

– Just nu är det högtryck i gallringsskogen. JiKå Gallring har sju medarbetare som kör åt oss på Sydved, med två skördare och tre skotare. De är erfarna och väldigt populära bland våra skogsägare – så är det så att du funderar på att gallra så är det läge att höra av sig!

Mars 2018

Text: Amelie Bergman