Ekorren (Sciurus vulgaris) som finns i Sverige kallas europeisk ekorre eller röd ekorre och finns i landets alla skogar, men är mest vanlig i barrskogar. Den blir 20–25 centimeter lång och har en yvig svans som är 15–20 centimeter lång. På sommaren är pälsen rödbrun med gräddvit undersida och på vintern blir pälsen gråbrun. I Norrland blir den nästan grå. Vinterpälsen är tjockare och längre, och med mer markanta örontofsar.
Balans med svansen
Ekorren är aktiv dagtid och därför ett av de djur i skogen vi oftast ser. Det är ett livligt och smidigt djur som vigt svingar sig mellan grenarna i träden. Svansen hjälper till att hålla balansen och styra.
Ekorren tillhör familjen gnagare och äter frön, framför allt från barrträd. Men också bokollon, hasselnötter, knoppar, rötter och svamp smakar bra. Sommartid drygar den ut födan med insekter, fågelägg och fågelungar. På hösten samlar den in ett förråd av föda som den gömmer och sedan letar upp under vintern.
Ekorren bygger runda bon, vanligtvis i granar, eller tar över gamla fågelbon, där den övernattar och föder sina ungar. Honan föder en till två kullar per år med fyra, fem ungar i varje kull. Ungarna föds efter 35 dygns dräktighet.