Inspiration / Djur och natur

Ett aktivt liv med din hund

Publicerad 2024-06-24

Många jakthundar jagar bara en liten del av året och för en hel del andra hundar handlar utelivet mest om promenader. Är det inte dags att ge din hund ett mer aktivt uteliv året om? Carina Andersson tipsar om hur man kommer i gång med att lägga spår och andra utmanande aktiviteter i skogen.

Carina Andersson har i många år varit aktiv i Svenska Brukshundklubben, SBK, både på central nivå och för verksamheten i Småland. Hundar har alltid funnits i hennes liv och idag har hon två Border collies, Chipp och Chezz. Rasen kännetecknas av att hundarna är intelligenta och lättlärda och behöver mycket aktivering för att må bra.

– Jag är också räddningshundförare genom SBK, det betyder att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kan kalla in mig och min hund vid katastrofer som ras och jordbävningar.

Ett sådant tillfälle var i Stenungsund förra året när marken hade rasat på E6:an. Då skickades två räddningshundar ut för att säkerställa att ingen människa fanns bland rasmassorna.

– Det är spännande uppdrag och hundarna tycker det är jätteroligt. Att få vara en del av den här typen av hjälpinsatser och den mycket givande träningen i räddningssök är nog det roligaste som jag har gjort inom hundvärlden, säger Carina.

Skapa starka band

De flesta hundägare har nog varken kunskap eller tid att jobba på en sådan proffsnivå med sina hundar, men för den som vill ta hundägarlivet ett snäpp till finns det många roliga aktiviteter man kan göra tillsammans. Inte minst med skogen som arena. Spåra, söka, löpträna eller annan fysisk träning tillsammans med sin hund är några exempel.

– Aktiviteter är också ett sätt att skapa starka band mellan hundförare och hund. Hunden är ett flockdjur och det är du och din familj som är flocken, inte andra hundar, betonar Carina.

Om du är i skogen är det viktigt att känna till att hundar inte får springa lösa i skogen från 1 mars till 20 augusti. Under den perioden är det många vilda djur som föder ungar.

– Hunden ska hållas i koppel eller under samma kontroll som om den vore kopplad. Om du tränar med din hund i skogen kan du använda dig av en lång lina.

Har du tips på hur man kan aktivera sin hund i skogen?
– Du kan lägga enklare spår och även lära hunden att söka. Alla kanske inte känner till vilket enormt doftsinne hundar har. Om människans doftsinne är lika stort som ett frimärke, så är motsvarande för hunden en hel fotbollsplan. Att jobba med spår och sök är därför aktiviteter som många hundar gillar!

Spåra människor eller söka kantareller

Det finns olika sätt att jobba med spår. Till exempel kan hunden få spåra efter en människa. En hund kan spåra otroligt långt om den är van, men till en början så går man inte mer än 50 till 100 meter.

– Personen går en slinga i skogen, i slutet av det tänkta spåret läggs en leksak eller lite godis i en burk. Hunden får sen i uppdrag att följa spåret. Tänk på att ha en sele på hunden. Och glöm inte att belöna när hunden kommer fram till slutet av spåret.

Ett annat sätt att aktivera sin hund är genom att lägga viltspår. Ta kontakt med en jägare och se om du kan få tag på en rådjursklöv och djurblod. Du själv eller någon annan går sedan ett spår i skogen, släpande på klöven efter marken och droppar sedan en droppe blod då och då. Låt sedan hunden spåra upp klöven.

Border collie är en ras som behöver mycket aktivering för att må bra, på bilden Lizzroys Chezz och Chipp. Foto: Carina Andersson.

Border collie är en ras som behöver mycket aktivering för att må bra, på bilden Lizzroys Chezz och Chipp. Foto: Carina Andersson.

Carina Andersson och henens hund Chipp.

Carina Andersson och henens hund Chipp.

På jakt efter kantareller? Foto: Maria Ek.

På jakt efter kantareller? Foto: Maria Ek.

Att lära hunden leta efter kantareller är en annan kul aktivitet, som också går utmärkt att göra även om man har hunden i lina.

– Det kan handla om kantareller eller något helt annat. En hund kan lära sig otroligt många olika dofter. Vill vi att hunden ska lära sig känna igen och leta efter kantareller så får man lära hunden doften av just kantarell. I början får man kanske köpa hem kantarellerna från affären för
att börja träna på kantarelldoften. Det finns också flera kurser man kan gå med sin hund för att lära sig metoden.

Sedan tillägger hon att för att lyckas med spårning eller sök så måste hunden vilja samarbeta.

– Det kan finnas annat som lockar mer, till exempel en löpande tik eller att jakthunden får vittring på vilt och hellre vill få tag på haren. Sådana drifter är svåra att få bort och samarbetet mellan hundförare och hund blir då sämre. Men gör man mycket roligt ihop med sin hund, så blir det så klart mycket bättre, konstaterar Carina.

Hunden ska tycka att det är kul att vara med sin förare och känna att ”vi gör kul saker ihop.” När hunden gjort det man vill så belönar man med en korvbit, hundgodis, en leksak eller något annat man vet att hunden gillar. Eller så blir belöningen gemensam lek.

Hunden som träningskompis

Tycker du om att löpträna? Då kan du kombinera din träning med hundens. Se till att hunden har en sele som sitter bra och använd ett lagom långt koppel, 2–3 meter brukar passa. Antingen springer du med kopplet i handen eller så fäster du ett så kallat expanderkoppel i midjan.

Gå kissrundan först och sen springer ni. Du får lära hunden att inte stanna och nosa och kissa hela tiden, nu är det löpning som gäller!

För att uppmuntra fysisk aktivitet både för hundar och hundägare har Svenska Brukshundklubben tagit fram ett nytt träningskoncept där hundägaren och hunden gemensamt gör ett träningspass. Det kan gå till så att man först springer ihop en sträcka, sedan stannar man till vid en ”station” och gör övningar.

– För hunden kan det handla om att sitta fint, en övning som stärker hundens rygg. Matte eller husse får göra situps eller andra magövningar, säger Carina. En annan övning kan vara rörlighet. Hunden får gå slalom mellan mattes ben i en åtta medan matte eller husse gör knäböj. Övningarna finns i olika svårighetsgrader, och lämpligen börjar man med träna med sin hund på den gröna nivån som är den första. SBK arrangerar också kurser för att man lättare ska komma i gång.

Till sist tipsar Carina om att man gärna kan gå med i Svenska Brukshundklubben och delta i kurser.

– Det finns ju mycket att läsa på nätet, men ofta kan det vara enklare och roligare med en instruktör och att träffa likasinnade som du gör på brukshundklubbarna. Och glöm inte att alla hundar är välkomna på kurserna!

    Lär hunden spåra och söka

  • Människa
    Ta med dig godis och gå i väg en bit bort, hunden ska inte se dig. Någon annan håller fast hunden och låter den leta rätt på dig. Är du själv kan du innan promenaden gå ut i skogen och lämna en leksak. Tillsammans med hunden letar du sedan efter leksaken.

    Viltspår
    Dra klöven efter marken, droppa en droppe blod då och då. Låt hunden spåra upp klöven. Du kan behöva tillstånd från Jordbruksverket för blodspår.

    Godisspår
    Lämna hunden och gå ut en bit i skogen. Lägg en liten bit hundgodis i varje fotspår. Visa hunden var spåret börjar och låt den sen följa spåret fram till ”målet”, till exempel en uppskattad leksak.

    Sökövning
    Att söka efter personer eller leksaker på ett fält eller i skogen är mer utmanade. Hunden ska lära sig att söka inom ett särskilt område. Börja med att gå runt och zickzack i en ruta (10 x 20 meter). Hunden ska förstå att den ska leta inom området där det luktar människa. Genom
    att du går zick-zack kan hunden inte spåra utan måste lyfta upp nosen mot vinden – det kallas sök.

    Läs mer på brukshundklubben.se

Text: Annsofie Öhman