Många skogsägare känner säkert igen sig i Malin och Johan Ljungné. Deras gård Björnasäter, utanför Lerdala norr om Skövde, är en mindre skogs- och jordbruksfastighet. Här finns inga möjligheter till stordrift men markerna måste hållas öppna och byggnaderna ska underhållas. Kostnaderna blir lätt större än avkastningen.
Ett heltidsjobb utanför gården är välkommet. Johan är yrkesmilitär stationerad i Skövde och Malin är bekant för många då hon är inköpare på Sydveds distrikt Vänersborg.
Hagmark i kulturlandskap
Björnasäter är vackert beläget på höjderna i Valle Härad. Det är maj, fågelbären blommar och nöjesåkarna tuffar i sakta mak förbi Björnasäters gårdsplan och vidare in bland de böljande kullarna.
Att äga en gård i detta gamla kulturlandskap innebär vissa begränsningar – men också många möjligheter. Större delarna av fastigheten är naturreservat, på grund av de unika hagmarkerna och det för trakten så unika kamelandskapet. Kullarna, som vågar sig fram, består av grus och sand och skapades av begravda isblock när inlandsisen drog sig tillbaka.
– Skogen är biotopskyddad och inlöst av staten. Betesmarkerna är klassade som naturreservat. Det innebär att vi har haft mycket kontakt både med Skogsstyrelsen och länsstyrelsen, och i mitt jobb som inköpare har jag haft stor nytta av den erfarenheten. Det är många skogsägare som kan vara intresserade av hur det fungerar med biotopskydd. Arbetet med åker och vall lejer vi ut och de unika hagmarkerna har vi valt att hålla öppna med får, det är det enda vettiga sättet, säger Malin.