Det låter som en harkling. Innan någon hinner blinka drar Trixie iväg en välriktad loska mot Birgitta Sternerup. Håller man igen på godiset så får man skylla sig själv. Faktum är att alpackor mycket sällan spottar mot människor, förklarar Birgitta.
– Det händer någon enstaka gång, om de blir provocerade, eller i samband med utfodring. Vi har en hingst som gärna spottar på maten för att han ska få behålla den själv. Och i Trixies fall så surar hon för att jag är snål med pellets. Hon är den enda av våra alpackor som klarar av att ta av locket till godishinken och det säger väl en del, skrattar Birgitta.
Flirt bakom rullgardinen
Nej, Hintzegårdens alpackor kan inte beskrivas som annat än lugna och godmodiga. Vi står mitt i flocken och djuren rör sig mjukt och obekymrat mellan oss. Intresserade men aldrig närgångna. Nyfikna, stora ögon följer oss bakom rullgardinslånga ögonfransar. Det är svårt att inte bli charmad av alpackorna som trots sitt exotiska ursprung smälter så väl in i den svenska sensommargrönskan.
Alpackan härstammar från Sydamerika och Anderna. Sedan 1980-talet exporteras den över hela världen – det trevliga temperamentet och den mohairliknande ullen har gjort alpackan mycket eftertraktad.
Alpackapionjärer
Makarna Sternerup är pionjärer inom svensk alpackauppfödning och importerade sina första fem djur 1995. Birgitta, som har ett stort textilintresse, hade sedan tidigare får och gick därför en spinnkurs. Deltagarna fick prova på att arbeta med ull från alpacka, och sedan var Birgitta fast.
– Jag är ulltokig! Alpackaullen är den finaste ull som jag någonsin jobbat med. Den är stark, lätt och sticks inte. Samtidigt är den exceptionellt varm och tolereras ofta av allergiker.
Idag finns 28 alpackor på Hintzegården. Birgitta har öppnat en charmig gårdsbutik där hon säljer mössor, vantar, halsdukar och andra plagg, stickade av alpackaull från gården. Ullen skickas dock i väg till ett spinneri i Danmark eftersom det i Sverige ännu så länge är svårt att hitta ett spinneri som klarar att ta tillvara kvaliteterna hos alpackaullen. Makarna Sternerup är mycket aktiva i alpackaföreningen och med åren har Hans Sternerup också blivit alpackans fanbärare i svenskt jord- och skogsbruk.