Ett års byggtid
Uppförandet av ett så här stort hus kräver tre till fyra personer under timringsarbetet.
– Det slamrar och slår från yxor, sågar, släggor. En riktigt häftig process, säger Mattias.
När huset rests, dörrar och fönster monterats och taket är tätt så måste huset vila. Det är ett levande material och konstruktionen måste få chans att sätta sig. Minst ett par månader beroende på väderlek. Därefter kan man gå vidare med invändiga arbeten.
– Det här huset har haft en byggtid på ungefär ett år. Det går givetvis inte att jämföra med nyckelfärdiga modulhus som mer eller mindre lyfts på plats under en dag. Men å andra sidan vågar jag lova en livslängd på timmerhusen som slår allt annat, säger Patrik.
Inte störa husets andning
Huset värms upp med hjälp av frånluftsvärmepump som återanvänder värmen från inomhusluften. Hela nederplan har sedan golvvärme och i det stora rummet mitt i huset finns en vedeldad kamin.
– Genom att välja kraftiga virkesdimensioner, isolera mer i tak och golv samt välja bra fönster och dörrar går det att få riktigt bra värmevärden, intygar Mattias.
Tätning mellan stockarna i väggarna sker i viss mån, men sedan ska virket göra sitt.
– Att täta skulle förstöra timmerhusets värmebuffrande förmåga. Det liksom magasinerar och fördelar värmen. Förmodligen skulle det också skapa felaktiga flöden av fukt. De här husen andas så fint genom virket, säger Patrik.
Träets karaktär
För att förstärka känslan av en Smålandsgård har man i det här fallet valt att måla huset rött.
– Men man kan låta det vara helt obehandlat och låta naturen, sakta men säkert, forma husets färg, berättar Mattias.
Vi tar oss några mil bort till sjön Sommen för att få ett exempel på just ett sådant timmerhus. Ett båthus precis vid vattnet har på tio år fått fascinerande nyanser av grått genom sol, vatten, vind och temperaturväxlingar.
– Karaktären i träet fortsätter att leva, säger Patrik.
Lång livslängd
Stockarna i huset ger en rustik och stabil känsla. De är hela tiden närvarande och bidrar till en hållbarhet och kvalitet som lär komma väl till pass även i vardagen när det ska hängas upp saker på väggarna.
– Tiotaggaren lär sitta där den sitter om du skruvar i den här väggen, skrattar Patrik Thure. Det finns ju timmerhus i Sverige som är flera hundra år gamla. Kvaliteten är svårslagen. Det här huset kommer garanterat att stå längst i den här byn!
* Kärnved är den inre delen av trädstammen, och består av celler vars förmåga att transportera vatten på olika sätt har hämmats. Den blir mycket motståndskraftig mot röta.