Inbäddat mellan slagghögar, björkar och historiska byggnader ligger ett rödmålat äldre hus. Det ligger endast ett stenkast från Stora Stöten, det sandfärgade djupet i Falun som bildades vid ett ras 1687. Här har det brutits koppar ända från 800-talet fram till 1992. I det röda huset har Falu Rödfärg sitt kontor och vrider man lite på huvudet skymtar man de rödmålade fabriksbyggnaderna. Här produceras ett par miljoner liter Falu Rödfärg varje år.
Det är ingen slump att Falu Rödfärg huserar just här. Pigmentet i färgen kommer från gruvans restprodukter. Slammet ger ett gult färgämne, järnockra efter torkning, som blir rött efter upphettning. En färg som målat Sverige rött i över 250 år.
– Relationen till rödfärgen är stark. Den röda stugan står för hemlängtan och trygghet för många av oss, säger Martin Jansson, vd för Falu Rödfärg.
Kungen ville ha kopparliknande tak
Historien om Falu Rödfärg börjar redan på 1500-talet när kung Johan III reste runt och letade efter en lämplig drottning. Han imponerades av ståtliga koppartak runt om i Europa, men insåg att det skulle bli för dyrt att klä hela sitt slottstak i koppar.
Lösningen blev att måla taket med rödfärg, tillverkad av rödmull från Falu Gruva. Den röda färgen och lystern påminde om koppar. Under 1600-talet byggdes det mycket i Sverige och intresset för rödfärgen spred sig i de högre samhällsklasserna.
– Rödfärgade hus blev en statussymbol. Många herrgårdar målades röda, berättar Martin Jansson.
På 1700-talet var rödfärgen fortfarande något väldigt exklusivt, som bara de rika hade råd med. Eftersom det var så dyrt blev det vanligt att den sida av huset som syntes mot vägen målades röd, särskilt om kungen skulle komma på besök. 1764 började den industriella tillverkningen av rödfärg vid Falu Gruva och man kunde producera mer färg än tidigare.
Färgen nådde vanligt folk
Mot slutet av 1800-talet nådde den faluröda färgen vanligt folk. Bönder rödmålade uthus och lador. Det faluröda blev trendigt. Det var hett med villor i rödfärgat trä med tätspröjsade fönster. Nationalromantiken var den tidens ideal och konstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn var förebilder som förstärkte drömmen om ett rött hus.
Egnahemsrörelsen under 1930-talet gav många svenskar en möjlighet att ta ett lån för att köpa eller bygga en bostad. Husen målades ofta röda. Sedan dess har den röda stugan blivit en stark symbol för Sverige.
– Den svenska drömmen bor i en röd liten stuga. Den kan ge både hemlängtan och en känsla av frihet, säger Martin Jansson.
Vitmålad nyproduktion
Från att ha varit en produkt som få hade råd med är den röda färgen idag en inkluderande färg, som riktar sig till alla. Den används till allt från röda sjöbodar till modernare arkitektritade villor. Men det finns utmaningar.
– Den vita trenden är stark för nyproducerande hus, ofta influerade av den amerikanska New England-stilen. Men jag tycker mig ändå se att det är på väg att vända. Det finns ett intresse för rödfärgen, även i modern arkitektur, säger Martin
Jansson.