Hannes Dahlrot är finsnickare och bildhuggare och har tillsammans med frilansskribenten Henrik Francke skrivit "Tälj! En bok om trä, knivar och yxor":
– En av de stora finesserna med att tälja är att du inte behöver en massa dyr och skrymmande utrustning. Allt du behöver för att komma igång är en täljkniv för 120 spänn och en yxa. Med det kan du göra många olika grejor – från enkla smörknivar till avancerade figurer, resonerar Hannes.
Konkurrent till mobilen
Allt började med att Henrik Francke längtade efter en fritidssysselsättning som kunde konkurrera med mobiltelefonen.
– Henrik började tälja, men kände att det hade gått lättare om han hade haft någon som visade honom. Vi två blev sammanförda av en gemensam vän, och när vi hade täljt ihop ett tag så märkte vi att det fanns ett stort intresse.
Det verkar finnas en längtan efter att återerövra en kunskap som för inte så länge sedan var självklar. Vi är matade med ett kulturarv där Emil i tid och otid ränner till snickerboa för att begrunda sina synder över en trägubbe – men vi har inte en aning om hur man egentligen gör när man täljer.
– I dag går vi till affären och köper nytt. Men det är inte så länge sedan som man skaftade om yxan själv. Och när sleven gick sönder så täljde man en ny. Vissa saker tillverkades med självklarhet i hemmet. Det fanns en allmän grundhändighet, resonerar Hannes.
– Fast det är inte därför jag täljer, hade det inte varit för att det var så kul, så hade jag lagt ner för länge sen!
I "Tälj!" introduceras nybörjaren i ämnet genom träkunskap, kniv- och yxteknik samt får förslag på olika föremål. Smörknivar och stekspadar, skedar, slevar och skopor. Den klassiska kåsan och, förstås, trägubbarna. Men också den mer avancerade täljaren får något att sätta tänderna i, i form av mer oväntade projekt som espressokoppar och bartenderkit.