Inspiration / Hem och lantliv

Pernilla har skogen som inspirationskälla

Publicerad 2024-12-13

Skogen betyder mycket för Pernilla Wåhlin Norén, både i sitt arbete som stadsarkitekt och när hon vill koppla av. I den nya boken "Skogen & slöjden – 44 hantverksprojekt för ökad skogskunskap" inspirerar hon till att skapa med material från skogen.

"Nere vid älvkanten kan jag höra min farfar vissla”. Så inleder Pernilla Wåhlin Norén sin bok.

Hennes farfar var uppvuxen i en liten stuga vid älven i Dalarna, där familjen skötte en flottfärja. Idag har Pernilla ritat ett eget hus i närheten av där farfars stuga låg. Det är ett funktionellt hus i ljust trä med stora fönster mot Dalälven, omgiven av tallskog.

– Platsen har påverkat utformningen. Jag har plockat upp tallskogen i fasaden. Stommen är byggd i furu och panelen i gran, berättar Pernilla.

Kluvna näbbspån i kärnfuru pryder delar av fasaden, precis som på Ornässtugan, timmerstugan från 1500- talet, som ligger några kilometer därifrån. Väggarna inne i huset är byggda i obehandlad furu.

– Vi har mycket skog i Sverige och det är ett bra material att bygga i som passar vårt klimat. Vi har dessutom god kunskap om trä eftersom vi har byggt mycket i trä genom historien, säger Pernilla.

Lärde sig av mor- och farföräldrar

Ingången till att bli arkitekt gick genom hantverk och slöjdande.

– Jag har alltid gillat att arbeta med händerna. Det mesta har jag lärt mig av mina mor- och farföräldrar. De hade alltid något hantverk på gång. Mormor stickade och virkade och farmor var sömmerska och tillverkade hattar, morfar ägnade sig åt mathantverk.

I dagens skärmsamhälle har delar av hantverkskunnandet försvunnit. Det är betydligt vanligare att vi sitter och skrollar på mobilen än att vi har en stickning i knäet. Samtidigt kan hantverket bli en skön paus från skärmarna en stund.

– Det är ett sätt att vara här och nu och att göra något tillsammans. Vårt köksbord är fullt av rispor efter barnen som gärna vill vara med och hjälpa till att göra en krans eller bygga något, berättar Pernilla.

Skogen betyder mycket för Pernilla Wåhlin Norén, både i arbetet som stadsarkitekt och när hon vill koppla av. Foto: Pia Uhlin.

Skogen betyder mycket för Pernilla Wåhlin Norén, både i arbetet som stadsarkitekt och när hon vill koppla av. Foto: Pia Uhlin.

Jag har alltid gillat att arbeta med händerna. Det mesta har jag lärt mig av mina mor- och farföräldrar.

Boken är indelad efter olika trädslag, växter och mossor. Den redogör för vad som utmärkande för exempelvis gran, lönn, renfana och björnmossa och hur materialet är att arbeta med. Sedan kommer en mängd kreativa förslag på dekorationer och hantverk. Det handlar om allt från en smörlåda till grankransar, mossmattor, festspiror, näverkorgar, fågelholkar och kronor av halm.

– Jag vill visa vad man kan göra med hela trädet: allt från rötter till grenar, berättar Pernilla.

Familjen har en liten verkstad i ett separat hus på gården. Där finns en hyvelbänk, en tryckpress och en täljhäst. Här har många hantverksprojekt växt fram.

– Det är skönt att gå ut dit en stund och arbeta med händerna. Mycket ska gå så snabbt nu för tiden, men där står tiden stilla ett tag.

Pernillas tips på hantverk du kan göra med material från din skog:

Grankrans

Ett av de enklaste och festligaste sätten att bygga en högtid under året är att göra det runt en krona
eller krans. För en mer stabil krans eller krona kan det krävas en stomme att bygga på. Det kan vara en vidja av tunnare sly. Eller av återbruk, kanske en rockring du hittat på tippen.

Du behöver

  • En stel stomme, t ex en gammal uttjänt rockring. Band att linda runt stommen, till exempel mattrasor.
  • Kvistknippen av något träd, till exempel gran.
  • Dekor, t ex kottar eller röda nypon.
  • Blomtråd.
  • Sekatör.

Gör så här
Linda band runt stommen så att de täcker och ger den en färg som inte lyser starkt genom den färdiga
kransen.

Gör i ordning knippen av grenar. Använd handskar om du använder grenar av barrträd. Bind grenknippen längs rockringen med blomtråd. Stora knippen ger en yvigare krans. Om stommen är liten
kan knippena behöva vara mindre.

Om kransen ska hänga mot en vägg behöver grenarna bara täcka framsidan. Om du vill hänga kransen
horisontellt, till exempel över ett bord eller över ett brudpar, låter du knippena täcka runtom, på alla sidor av ringen.

När ringen är fylld av knippen och stommen dold kan du sticka i extra dekor där du vill fylla på.

Tips!
På vintern håller sig till exempel rönnbär och nypon fina i färgen. Av rönnbär kan du göra girlanger och hänga på kransen. Nyponkvistar med nypon på kan du sticka in som de är. Kottar och kvistar av annat träslag är också fint att dekorera kransen med.

Liten smörlåda

Jag har smörpaketen i en ostform från fäboden. Det är fint med en hållare till smörpaketen.

Du behöver

  • En granplanka
  • Täljkniv
  • Trälim
  • Tving
  • Borr

Gör så här

  • Dela plankan i fyra delar. Limma fast de långa bitarna mot de korta.
  • Borra tre hål i varje hörn.
  • Tälj till träplugg.
  • Doppa dem i lim och spika i dem i hålet, låt torka.
  • Såga av uppstickande träplugg.
  • Slipa sidorna.
Testa och gör en enkel grankrans. För en mer stabil krans eller krona kan det krävas en stomme att bygga på. Det kan vara en vidja av tunnare sly.

Testa och gör en enkel grankrans. För en mer stabil krans eller krona kan det krävas en stomme att bygga på. Det kan vara en vidja av tunnare sly.

Hittar du en rockring på tippen så passar den perfekt som stomme till kransen.

Hittar du en rockring på tippen så passar den perfekt som stomme till kransen.

Med en granplanka kan du göra den här smörbyttan.

Med en granplanka kan du göra den här smörbyttan.

    Pernilla Wåhlin Norén

  • Yrke: Stadsarkitekt i Borlänge kommun. Anordnar även arkitekturkollon för unga.
    Bor: I egenritat hus utanför Borlänge med maken musikern Gustaf Norén, barnen Josef, Edith, Bror, Salka, Moses och två labradorer.

Text: Sanna Casson Foto: Pernilla Wåhlin Norén