Inspiration / Hem och lantliv

Så underhåller du ditt torp

Den gamla vägen som leder mig upp mot torpet är sådär perfekt. Med en alldeles proportionerlig mittsträng av gräs. Fina stängselstolpar i raka linjer kantar vägen. Ramar in landskapet. Dessutom välslaget gräs under alla stängsellinor. Hos Håkan Areslätt på torpet Rödjedal utanför Jönköping är det ordning och reda. Här delar han med sig av några bra tips inför torpsommaren.

– Jag var väl egentligen en del av gröna vågen på 1970-talet och hittade det här torpet som jag fick hyra.1979 fick jag köpa det, berättar han.

Torpet är uppfört någon gång under 1880-talet och troligen flyttat från någon by i närheten. Här delar med sig av några bra skötseltips inför torpsommaren.

Dränering och temperatur

En av de viktigaste sakerna för att få torpet att må bra är att grunden är väldränerad. Och nyckeln till det är att se till att vattnet rinner undan så bra som möjligt.

– Så kolla att stuprännor leds iväg ordentligt och inte står och läcker åt fel håll, säger han.

Håkan bor i sitt torp året om. Men för dig som har ett torp som du bara besöker ibland uppmanar han att jämna ut temperatursvängningarna.

– Försök alltid att ha en grundtemperatur i torpet. Många låter det stå helt ouppvärmt och så kommer man dit och eldar på i eldstäder så att de nästan spricker. Ett torp mår inte bra av sådana
temperatursvängningar och du riskerar att få problem med fukt och lukt.

Dagboken

Måndagen 9 januari, 1972, står det prydligt överst på sidan som Håkan slår upp i en av sina pärmar.

– Det är ovärderligt att kunna se tillbaka. Gör några enkla dagboksnoteringar när du är i ditt torp. Och det räcker att skriva kort om väder, temperatur och någon händelse under dagen.

Fasaden

– När jag flyttade in här var hela huset målat i någon plastfärg. Det höll på att förstöra hela huset och tog mig flera år att slipa bort. Det ska vara Falu rödfärg. Punkt.

Den tillåter träet att andas och följer årstidsvariationerna. Och jag kokar min färg själv; färgpulver, järnvitriol, vete- eller rågmjöl och så vatten. Fram med stora grytan och så har du snart en färg som är fantastisk. På nordsidan har jag bara målat några enstaka gånger sedan 1979 och
du ser hur fint det är. Söderlägen kräver såklart lite mer regelbundna strykningar.

Loppisfynden

Vedspisen från Norrahammar hittade han bland byggnadsskräpet när en granne renoverade.
– Den var helt röd av rost, men jag tog hem den och många timmar med stålborste och lite rostmedel senare så var den installerad på min övervåning. Och när man eldar i den, oj, den blir så otroligt varm.

Nere på köksspisen visar han en "kökskatt" i gjutjärn. Den väger säkert 30 kg och fungerar som ackumulator för värmen när spisen är tänd.

Just de här detaljerna som passar torpet, gör det till ditt och skapar din torphistoria uppmanar Håkan dig att vara uppmärksam på. Kanske hittar du det i grannens renoveringsskräp, kanske på loppis, kanske i torpets gamla lada.

Vårdträden

Träden som du har runt torpet ger karaktär. De kan ofta vara lika gamla som torpet och då är det viktigt att du tar hand om dem. Här har jag hamlat mina ‹vårdträd› för att inte riskera att de ‹fläker› sig när grenarna blir för stora och tunga. På så sätt bevaras den fina trädmiljön på torpet även om träden börjar bli gamla.»

Veden

I många år hade jag direktverkande el som uppvärmning. Men så installerade jag vedpannan. Och med den kom vedhanteringen. Här har jag lite syren, det är otroligt högt värmevärde i den. Till skillnad från linden där borta, den brinner jättefort. Innan sommarvärmen kommer vill Håkan vara färdig med klyvning och stapling.

Farstukvisten

De här snirkliga detaljerna på farstukvisten är så fina, men måste hållas fria och rena från alger för att inte riskera att bli förstörda.

Tvätta noga och måla vid behov. Och ta inte bort snickarglädjen, det kommer du att ångra i framtiden och då kan det bli svårt att återskapa. Var lite extra noga att kolla där farstukvistens tak möter väggen. Där finns det risk för fuktangrepp. Där kanske du får måla extra ofta. Samma gäller virket längst ner mot stentrappan. Olja och mål ändträet ofta så förlänger du livslängden på träet betydligt.

Holkarna

Att bygga fågelholkar är terapi för mig. Jag gör nog uppåt 100 om året som jag sätter upp i grannskapet. Vissa målas, vissa låter jag vara helt obehandlade. Gör en holk som är en miniatyr av ditt torp och sätt upp. Är inte bara roligt att bygga och har en klar nyttoeffekt för fåglarna utan är också ett mycket fint minnesmärke.

Detaljerna

Byt inte ut gamla detaljer på torpet mot nya material. Renovera de gamla fönstren istället för att sätta in nya. Det kan vara omöjligt att få tag på sådant hantverk som finns i de gamla materialen. En fasad med fin karaktär kan vara omöjlig att återställa till originalskick.

Gilla olikheterna

Vid en rundvandring i trädgården förstår man varför Håkan trivs i sitt torp. Här har han nära till sitt stora intresse, fåglar. Holkarna är många.

– Här finns massor av djur precis utanför fönstret. Bättre underhållning får man leta efter.

Vi går förbi fasaden på ett av uthusen. Stannar till och känner med fingrarna. Virkets alla skavanker blir till vackra mönster. Kvistarna skapar fantastiska skuggspel när den faluröda vägen njuter i solljuset.

– Olikheterna skapar karaktär. Allt behöver inte vara perfekt rakt och stelt.

Text och foto: David Söderlind