– Jag var väl egentligen en del av gröna vågen på 1970-talet och hittade det här torpet som jag fick hyra.1979 fick jag köpa det, berättar han.
Torpet är uppfört någon gång under 1880-talet och troligen flyttat från någon by i närheten. Här delar med sig av några bra skötseltips inför torpsommaren.
Dränering och temperatur
En av de viktigaste sakerna för att få torpet att må bra är att grunden är väldränerad. Och nyckeln till det är att se till att vattnet rinner undan så bra som möjligt.
– Så kolla att stuprännor leds iväg ordentligt och inte står och läcker åt fel håll, säger han.
Håkan bor i sitt torp året om. Men för dig som har ett torp som du bara besöker ibland uppmanar han att jämna ut temperatursvängningarna.
– Försök alltid att ha en grundtemperatur i torpet. Många låter det stå helt ouppvärmt och så kommer man dit och eldar på i eldstäder så att de nästan spricker. Ett torp mår inte bra av sådana
temperatursvängningar och du riskerar att få problem med fukt och lukt.
Dagboken
Måndagen 9 januari, 1972, står det prydligt överst på sidan som Håkan slår upp i en av sina pärmar.
– Det är ovärderligt att kunna se tillbaka. Gör några enkla dagboksnoteringar när du är i ditt torp. Och det räcker att skriva kort om väder, temperatur och någon händelse under dagen.
Fasaden
– När jag flyttade in här var hela huset målat i någon plastfärg. Det höll på att förstöra hela huset och tog mig flera år att slipa bort. Det ska vara Falu rödfärg. Punkt.
Den tillåter träet att andas och följer årstidsvariationerna. Och jag kokar min färg själv; färgpulver, järnvitriol, vete- eller rågmjöl och så vatten. Fram med stora grytan och så har du snart en färg som är fantastisk. På nordsidan har jag bara målat några enstaka gånger sedan 1979 och
du ser hur fint det är. Söderlägen kräver såklart lite mer regelbundna strykningar.