3. Reglera vattennivån
Vattennivån regleras med hjälp av en brunn, ofta kallad en munk. Personligen tycker Mattias att munken ofta inte fungerar så bra eftersom den nästan alltid läcker lite, något som blir extra tydligt vid låga vattenflöden.
Mattias brukar istället göra en egen konstruktion med ett rör i botten på vallen. Sedan sätter han en vinkel på röret, utanför dammen, så att det går att komma åt att reglera. Därefter ansluter han ett rör på höjden som sågas av till önskad höjd. Behöver vattennivån sänkas ytterligare är det bara att såga av röret lite till. Behöver den höjas sätter man på en muff.
En färdig munk kan kosta upp till 100 000 kronor och kräver omfattande installation med grävmaskin. Rören kan grävmaskinisten lägga ut själv och sedan fylla över med material, vilket är mycket mer kostnadseffektivt.
4. Fåglarna ska ha plats för skydd häckning
En funktionell våtmark ska erbjuda fåglarna plats för skydd och häckning i form av beväxta partier, en öppen vattenspegel att landa på och lämpligt djup för att beta på botten. Man skapar klarvattenytor genom att gräva bort material; materialet kan sedan läggas upp som öar alternativt utmed strandkanten.
5. Oregelbunden strandlinje
Skapa gärna en oregelbunden strandlinje eftersom det ger mer liv åt vattnet. 30 cm djup är lagom för betning, 70 cm och mer ger en öppen vattenspegel där vegetationen inte slår igenom.
6. Varierande vattennivå
Vattennivån får gärna variera över året, det ger också större variation i växtligheten samtidigt som risken för igenväxning minskar. Men våtmarken får inte torka ut, då slutar den att fylla sitt syfte. Höga och stabila vattenflöden är inte nödvändigt för att kunna anlägga en våtmark, det är fullt görligt även vid mindre vattenflöden. Vid låga vattenflöden behöver du dock vara extra noga med att anläggningen inte läcker och torkar ut. Höga flöden kan omvänt ge problem vid kraftig nederbörd.
7. Koll på våtmarken!
Titta till din våtmark några gånger per år, så att vattennivåerna är där du vill ha dem. Kontrollera också att överfyllnadsrören inte har täppts till av biologiskt nedfall. Snåla inte med överfyllnadsrören och lägg gärna flera stycken som extra säkerhet om det skulle sätta sig i något rör.