Hur kombinerar man skogsbruk och viltvård på ett bra sätt?
– Ett smart sätt är genom att gallra björk, asp, tall och ek på vintern, och gärna då manuellt. Är det skördaren som gör jobbet får man se till att skördarföraren lägger topparna bredvid vägarna så att de blir lätt åtkomliga för viltet. Samtidig undviker man att skotaren kör på topparna. Planera och tänk till redan innan det blir en kall vinter. Spara några ”enkla” områden, nära en skogsbilväg till exempel, till nästa tuffa vinter. Du kan då smidigt fälla några aspar eller andra lövträd till viltet, när det behövs.
Vilka delar av träden är mest åtråvärda?
– Knopparna på lövträden, som björk, asp och ek. Älg, rådjur och även harar gillar den silvriga lite tunnare barken på aspen, den som sitter i mitten och toppen av trädet. Tallskotten är attraktiva för framförallt älgen.
När det behövs, vad kan man stödutfodra med?
– Du kan till exempel utfodra med fuktigt ensilage, morötter och havrekross. Men undvik hel havre, som blir för tufft för utsvultna djur. Ensilagebalarna innehåller olika gräs, som timotej, ängsvingel och olika klöversorter. Vi har ju en ökande stam av dovvilt, som har ursprung från Sydostasien. Deras sena brunst gör att de knappt hinner fylla på sina fettreserver inför vintern, och kan då behöva stödutfodras med ensilage även under en normal vinter. Och till sist, om det är mycket snö, ploga gärna upp stråk till utfodringsplatsen, tipsar Mikael Svensson.