Foto: Anette Andersson

Foto: Anette Andersson

Inspiration / Jakt och friluftsliv

Upplev Sverige till fots i sommar

Publicerad 2023-03-28

Nyfiken på vandring? Då är du inte ensam! Kanske längtar du efter lugnet i naturen eller är på jakt efter sommarens äventyr. Här får du tips och inspiration om vandring i Sverige.

Det är härligt att vandra i skog och mark, på fjället, i öppna landskap och längs kustens stränder. Det gör inget om det då och då är lite kämpigt. Löftet om ett fint ställe att pausa på finns alltid med. Kroppen jobbar samtidigt som tankarna hoppar hit och dit. Efter ett tag är de egna tankarna slut och man bara är – tar in vyerna, dofterna och förundras än en gång över kraften i naturen, helande och uppiggande på en och samma gång.

Men jag är inte ensam om att gilla vandring. När svenskarna får frågan om hur de vill semestra i Sverige så kommer alltid vandring högt. Det berättar Jenny Engström, presschef på STF, Svenska Turistföreningen.

– Vandring och friluftsliv fick ett uppsving i och med pandemin, men det började bubbla redan för 6–7 år sedan. Jag tror att det beror på att vi söker lugnet, som en motvikt till det stressiga livet med ständig uppkoppling, som många av oss lever. Naturen är vårt naturliga element och vi söker ett sätt att hitta tillbaka till varandra och till oss själva. Vandring kan ju både vara långsamt och lugnt, och äventyrligt och fullt av spännande upplevelser.

Jenny Engström, presschef på Svenska Turistföreningen
Jag tror att det är enkelheten som attraherar,
det behövs ingen expertis.
Jenny Engström, Presschef på STF

Vandring behöver inte vara svårt
Tidigare har vandring handlat mer om fjällvandring, med övernattning i tält och ibland ganska tuffa strapatser över berg, strömmande vatten och så vidare. Nu har det blivit nästan lika stort med låglandsvandring, framför allt i de södra delarna av landet.

– Du sätter bara på dig ett par sköna skor, och tar med dig en riktigt god matsäck och ger dig ut! Jag tror att det är enkelheten som attraherar, det behövs ingen expertis. Du kan vandra en förmiddag eller några dagar, övernatta i tält eller ta in på ett pensionat. Vandring är ett kul sätt att upptäcka Sverige!

På STF ser man också att ägarna av vandringslederna, som staten, privata skogsägare och föreningar, under senare år har rustat upp lederna. Många kommuner marknadsför också vandringen som en aktivitet, vilket gör att fler och fler får upp ögonen för vandringsleder i närområdet.

”Vi är naturens gäst!”
Men samtidigt som man inom STF vill inspirera till uteliv och vandring, så värnar man också om naturen.

– Vi är naturens gäst! För oss på STF handlar det inte bara om att informera om lederna, utan också lära ut vad som är, och inte är, okej att göra. Vi har en besökskalender på webben där man kan få en överblick av hur beläggningen generellt ser ut i olika områden. Det är bra om vi sprider ut oss, så att inte alla åker till samma ställen samtidigt! uppmanar Jenny Engström.

Om man aldrig har vandrat, men är nyfiken på att komma i gång, så är det inte så komplicerat. För en kortare vandring behöver man egentligen bara sköna skor.

– Men ha koll på vädret, så att du har rätt kläder. Det är ju inte heller fel att ha med sig en ficklampa om det skulle börja skymma, och ta gärna med dig en kompis.

Saknar man en vandringskompis eller vill ha tips på vandring kan man gå med i någon av de Facebook-grupper som riktar sig till vandrare.

– Vandra med hund, Vandringsleder, Vandring och vildmark, är några aktiva grupper, tipsar Jenny.

Köp begagnat eller låna!
För fjällturen krävs ju lite mer utrustning, speciellt om man tänker övernatta i tält. Då ska man packa ner karta och kompass och ha med ombyteskläder. Här är det ännu viktigare att ha koll på väder och vind innan man ger sig ut, då vädret snabbt kan skifta. På STF:s webb finns kompletta utrustningslistor.

Tält, trangiakök, vandringskängor, kläder som klarar regn och vind och så vidare – för den lite längre turen kan det ju bli ganska dyrt att köpa allt nytt. Hur ska man tänka här?

– Köp begagnat eller fråga runt bland vänner. Det finns ju också ställen där man kan lämna in gamla prylar, och sedan låna prylar. Fritidsbanken, som finns på olika ställen i landet, är ett sådant ställe.

Till sist frågar jag Jenny om hon har något speciellt vandringsminne:

– För 5–6 år sedan gick jag signaturleden Österlen med barnen, som då var i 16–17-årsåldern. De var väldigt tveksamma innan, men vi gick längs stränderna, genom fiskebyarna i trakterna runt Brantevik och fick en riktigt härlig tur! Ett annat var när jag fick med mig fyra tjejkompisar från Stockholm till en vandring i Jämtlandstriangeln. Att bara gå där, prata med varandra och se de fantastiska vyerna över Sylarna och Blåhammaren med deras ögon.

Tips på vandringsleder

Skåne ås till ås
Vill du uppleva det skånska landskapet? Då kan den här signaturleden, som är en del i Skåneleden, passa dig. Du vandrar genom Söderåsens nationalpark mellan Åstorp och Höör. Du passerar mäktiga bokskogar, raviner och böljande landskap. Vandringen är uppdelad i fem etapper, sammanlagt 90 km.

Två personer på vandring i lövskog i Skåne, Sverige

Foto: Christian Andersson

Jämtlandstriangeln
En vandringsklassiker som passar både nybörjare och vana vandrare. Vandringen går från fjällstation till fjällstation, det gör att du kan vandra med lätt packning. Sylarnas vackra siluett och Blåhammaren imponerar. På stationerna finns både restaurang och självhushåll. Tre etapper, 47 km.

Person blickar ut över Jämtlandstriangeln i solnedgången

Foto: Pär Englund

Kinnekulle
Vid Vänerns strand hittar du denna signaturled. Kinnekulle är ett drygt 300 meter högt platåberg med en variationsrik natur med lummiga lövskogar, blomrika betesmarker, utsikter, kalkstensbrott och vackra historiska byggnader. Här hittar du också mysiga caféer och härligt bad. Tre etapper, 44 km.

Utsikt över Kinnekulle vandringsled

Foto: Jesper Anhede

Vasaloppsleden
Inte bara för skidåkaren och cyklisten, den är även väldigt uppskattad av vandraren. Relativt lättvandrad led, det är bara i starten och mot Risberg som du får kämpa lite extra. Du kan vandra utan tält då det finns stugor längs vägen. Fem etapper, 90 km.

Två personer går Vasaloppsleden

Foto: Vasaloppet

Treparksmötet – Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet
Är du ute efter fjällvandring, men uppskattar avskildhet och lite lagom med folk? Längst i norr hittar du denna signaturled med makalös vandring i området där Sareks, Padjelantas och Stora Sjöfallets nationalparker möts. Du vandrar förbi Áhkkámassivet, som skapar en brant kontrast mot de planare markerna i Padjelanta. Berget Áhkká ligger 2 015 meter över havet och är möjligt att bestiga. På tre till fyra dagar tar du dig runt bland dessa lite mer avskilda delar av fjällen i norr. Fem etapper, 57 km.

Person på vandring vid Treparksmötet

Foto: Gösta Fries

    14 signaturleder

  • STF har utsett 14 signaturleder i hela Sverige för att fler ska kunna uppleva vandring. De finns över hela landet och gemensamt är den vackra naturen, alla är karaktäristiska för sin landsdel. Läs mer om vandring och få tips på vandringsleder på svenskaturistforeningen.se.

Text: Annsofie Öhman