Foto: Mats Ihregren

Foto: Mats Ihregren

Inspiration / Jakt och friluftsliv

Vad vet du om allemansrätten?

Sommar och semester gör att många människor är ute i skog och mark; promenerar, cyklar, fiskar, plockar bär, campar eller bara njuter av naturen. Med allemansrätten rör man sig fritt på annans mark – men den ställer också krav på att visa hänsyn både till djur och natur och till markägare. Vet du vad som gäller? Testa dig här!

Hur nära får man passera ett hus där någon bor?

Det finns inga regler om minsta avstånd, utan det är risken att störa som avgör hur nära du kan passera ett hus. Grundregeln är att du inte får passera över eller vistas på en privat tomt. Tomt är området som är närmast bostadshuset. Om det till exempel är fri insyn måste du hålla dig på rejält avstånd, så att du inte stör.

Hur länge får jag tälta på samma plats?

Du får tälta något enstaka dygn i naturen. Tältplatsen får inte ligga för nära bostadshuset eller på mark som används för jordbruk. Ska du tälta med fler än två, tre tält bör du fråga markägaren även om det bara är för en enda natt.

Får man cykla överallt i skogen?

Du får cykla både i naturen och på enskilda vägar, men inte över tomt, skogsplanteringar, åkrar med växande gröda eller annan mark som lätt kan skadas.

En sprakande lägereld uppskattas av många när man är ute i skog och mark. Men får man elda överallt?

Du får bara elda under säkra förhållanden och bör därför välja en plats där det inte är risk att elden sprider sig eller skadar mark och vegetation. Grus eller sandig mark är lämpligt underlag, medan mossa, torvmark eller jordig skogsmark är mindre bra. Elda inte direkt på berghällar! De spricker sönder och får fula sår som aldrig läker.

Får jag ta ved i skogen som bränsle till elden?

Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som bränsle till elden. Men det är inte tillåtet att hugga ner träd eller buskar eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är heller inte tillåtet att använda vindfällen som bränsle.

Ett stängsel för att hålla fåren i hage hindrar mig från att komma till ett friluftsområde där allemansrätten gäller. Får jag klättra över stängslet eller måste jag vända?

Du har rätt att passera stängslet så länge du inte skadar det. Om markägaren har satt upp ett djurstängsel kan länsstyrelsen ålägga markägaren att ordna en stätta eller grind i stängslet. Länsstyrelsen kan även ålägga markägaren att ta bort ett stängsel om det är uppsatt endast för att utestänga allmänheten. Ingen får dock ta lagen i egna händer och klippa hål i stängslet!

Många plockar bär i skogarna för eget bruk, men är det tillåtet med kommersiell bärplockning i stor skala?

Det finns inget förbud mot det, åtminstone inte så länge det sker utan skada eller besvär för markägaren.

Får man plocka tallkottar?

Rätten att plocka tallkottar är en omstridd fråga. Sedan gammalt är det tillåtet att ta nedfallna kottar. Däremot torde det vara förbjudet att plocka kottar från tallarnas grenar. Sådana kottar har numera värde genom att fröna behövs för skogsplanteringen.

Är det tillåtet att rida på en enskild väg?

Ja, markägaren kan bara förbjuda trafik med motordrivna fordon. Om ridning medför stor skada på vägen kan markägaren söka tillstånd från kommunen om att sätta upp en skylt som förbjuder ridning.

Får man campa med husbil eller husvagn i naturen?

Nej, terrängkörningslagen sätter stopp för att köra ut med husbil eller husvagn i terräng. Däremot får man köra in med husbil eller husvagn på en enskild väg som saknar skyltning med förbud mot motortrafik. Men ska man ställa upp husbilen eller husvagnen över natten bör man först fråga markägaren.

Måste en turistföretagare samråda med markägaren innan han eller hon startar en verksamhet?

Det finns inget lagkrav på samråd med berörda markägare, men Naturvårdsverket rekommenderar det. Om det finns risk att verksamheten väsentligt kan påverka naturmiljön ska anmälan om samråd göras till länsstyrelsen. Alla som bedriver verksamhet på allemansrättens grund ska vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga skador och olägenheter, till exempel genom att skaffa tillräcklig kunskap, välja rätt plats för verksamheten och informera deltagarna om allemansrätten.

Gäller allemansrätten även i nationalparker och naturreservat?

I skyddad natur finns särskilda föreskrifter som kan begränsa allemansrätten. Det är vanligt med särskilda föreskrifter som gäller motortrafik, cykling, ridning, camping, eldning, hundhållning och vad man får plocka i naturen.

Kan man straffas om man bryter mot allemansrätten?

Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar, men den är ingen egen lag så man kan inte straffas för att man bryter mot allemansrätten. Däremot kan man straffas om man bryter mot lagar som omger allemansrätten, till exempel Terrängkörningslagen, Jaktlagen, Brottsbalken och Ordningslagen.

Källa: Naturvårdsverket

    Allemansrätten

  • Rätt för alla att vistas i naturen samt att i skog och mark kunna plocka vilda blommor, bär och svamp. En begränsning finns och det är att markägaren inte får tillfogas skada.

    Man får gå över annans mark om den inte skadas. Det är dock straffbart att gå över någon annans tomt, det vill säga området närmaste kring bostadshus, gå över nysådd åker eller annan ömtålig mark.

    Det är tillåtet att utnyttja badstrand som inte ligger nära bostadshus. Du får också tälta i viss utsträckning. Man får dock inte göra intrång som påtagligt hindrar ägaren att använda sin mark.

    På en enskild väg kan ägaren hindra främmande bilar, men inte att folk går eller cyklar.

Foto: Sara Landstedt

Foto: Sara Landstedt

Text: Annsofie Öhman Foto: Mats Ihregren (bild cykel) & Sara Landstedt