– Skogen har alltid varit en viktig del av samhället i Sverige och har symboliserat inkomst och rikedom. Kulturen präglar språket och ger uttryck för att beskriva situationer mer bildligt. Många svenska uttryck kommer från det gamla bondesamhället. På samma sätt som svenskan är fylld med uttryck från skogen har exempelvis spanskan många tjurfäktningsuttryck, för att det tillhör kulturen där, säger Emma Sköldberg vid Göteborgs universitet, som forskat om svenska uttryck.
Skogen symboliserar det avlägsna
Många uttryck har blivit en så naturlig del av språket att vi inte ens reflekterar över själva innehållet när vi använder dem. Det är nog få som ber någon "dra åt skogen" och som faktiskt menar att personen ska bege sig till skogs. Skogen är i stället en bild av vad som menas.
"Dra åt skogen" används för att förmildra svordomen "dra åt helvete". "Dra dit pepparn växer" är ytterligare en variant. Både skogen och där pepparn växer symboliserar här något avlägset. Vad vi egentligen menar är att vi vill att personen ska försvinna härifrån – men inte nödvändigtvis till skogen.
Skogstokig från 1997
När något "går åt skogen" däremot menas att det blir fel eller tokigt. Uttrycket är knappast nytt. Man vet säkert att det användes av människor på 1700-talet men kanske ännu tidigare. Det är svårt att veta hur gammalt ett uttryck är.