Midsommarafton är en tradition som många av oss håller högt. Sommarens vilda blommor, sill, färskpotatis, jordgubbar och dans kring midsommarstången, är några av ingredienser i vårt firande.
Midsommar har firats i Norden sedan medeltiden, med traditioner som liknar dem vi har idag. I bondesamhället var midsommar en brytpunkt i arbetsåret. Midsommarnatten ansågs enligt folktron vara en natt full med magiska krafter och onaturliga väsen. Även växtligheten sades få magiska
krafter. Under midsommarnatten var det därför lämpligt att samla läkande växter, men också spå in i framtiden. En sed som fortfarande lever kvar är att samla sju sorters blommor och lägga dem under sin huvudkudde för att drömma om vem man ska leva sitt liv med.
Den lövade midsommarstången, en sed från norra Europa, ska i bondesamhället ha symboliserat god sådd och växtlighet. Ibland kallas den också majstång, ordet maja betyder ”att smycka med löv”. På 1800-talet skapade medelklassen ett firande med dans kring en lövad stång. Under 1920-talet fick dansen ett inslag av lek och ”Små grodorna” var en av sångerna som då började sjungas.
Källa: Nordiska museet