Och om betoningen ligger på "rejäla" är valet väldigt enkelt: ett par handbyggda träskidor från Tegsnäset i Västerbotten. Här tillverkar familjen Nilssons två skidmakare "lagg" som inte bara ser ut som skidor gjort i århundraden – de luktar rätt också. Så vackra att du nog vill köpa två par – ett att ha på väggen i finrummet och ett par till jakten.
Legenden säger att Tegsnässkidans utsvängda spets kommer av att jägarna skulle kunna linda fast en kniv framtill och skida ifatt sitt byte och fälla det. Sant eller inte, får vara osagt, men tveklöst är det här en skida för den som vill ta sig ut i skog och vildmark.
Jag träffar Tomas Nilsson och hans två söner Benny och Jimmy i fabriken, en dag i oktober. Sedan en tid har Tomas lämnat över ägarskapet till sönerna. Dagen till ära landar första snön och det blir några bilder på skidorna i sitt rätta element.
– Designavdelningen lades ner redan i början av 1900-talet, säger Tomas och skrattar på sin sköna norrländska. Det är mycket som är stenålder när det gäller skidtillverkningen, men det här är skidor som funkar när du vill långt bort från preparerade spår, fortsätter han och tar fram 9-fotsmodellen.
Nära 280 cm långa skrapar den karaktäristiska spetsen nästan i taket.
– De kräver lite vändradie, men det finns inget som bär så bra i djup snö som en lång skida, konstaterar han.
– De som köper våra skidor är helt vanligt folk som vill röra sig fritt i skogen eller uppe på fjället. Sen har vi jägarna så klart, men då fungerar inte de längsta skidorna så bra. Jägarna föredrar vår korta 6,5-fots skida (cirka 195 cm) fast i den breda varianten, 95 mm istället för 75 mm. Skidorna bär bra, men är ändå smidiga att hantera, förklarar Tomas.
Generationers skidkunnande
Skidorna mäts alltså i fot och vi förstår att här rör det sig om traditioner som går långt tillbaka i tiden. Att företaget startade redan 1907 är bara en formalitet. Skidkunnandet i dessa nejder går mycket längre tillbaka än så och det vill Tomas och hans två söner ska synas i varje nytt par som tillverkas. Men att dessa tjärade trätraditioner finns kvar på marknaden är Tomas förtjänst.
Under 80- och 90-talet satsade tredje generationen av den gamla ägarfamiljen stort på plastskidor, men tunga investeringar i maskinparken gjorde att konkursen knackade på dörren. Tomas och en kompanjon köpte konkursboet 1996 och började med att slänga ut allt som hade med plast att göra.
– Vi såg till att säkra kunnandet att tillverka träskidorna, sen började vi se oss om efter en kompletterande verksamhet. Idag tillverkar vi cirka 1000 skidor per år, vilket är ungefär fyra procent av omsättningen. Resten är specialemballage och pall-, tork- och truckströ.
Ett modernt 40-talsbygge
Skidkonstruktionen är mycket avancerad, men har inte utvecklats mycket sedan 40-talet, erkänner Tomas när han visar oss runt i fabriken. Skidorna tar form i 52 olika moment, alla mer eller mindre hantverksmässigt utförda. Precis intill pågår den högautomatiserade tillverkningen av företagets andra produkter.
Skidans kärna består av stavlimmad björk, som för att eliminera spänningar är limmad och slitsad. Ovanpå bygger skidmakarna upp formen med tunna lager björk, som senare slipas ned till en jämn fin kurva, tjockare på mitten och graciöst tunn i ändarna.
Under kärnan limmas ett spärrskikt av laminat – 40-tals-hi-tech – och därefter slitytan som består av björk och hårda hickorykanter om man beställer standardmodellen. Skidans olika skikt limmas och böjs sedan i en lång press som bakar ihop paketet under hårt tryck och värme. Även limmet är en historia för sig – ett forntida tvåkomponentslim där härdaren är myrsyra, som sprider en frän doft i snickeriet. Limmet heter Aerolite och användes förr till limning av flygplanspropellrar.
– Vi har prövat med annat, men det är bara detta som fungerar, förklarar Tomas.