Lars Johan Hierta, mest känd som Aftonbladets grundare, reste vitt och brett. Under en resa till London 1837 stötte han på en helt ny företeelse; stearinljus som brann med en hög och klar låga utan att vare sig ryka, rinna eller osa.
Hemma i Stockholm igen tog han kontakt med kemisten Johan Michaelsen och 1839 tog de stearinet till Sverige. Liljeholmens Tekniska Fabrik låg i ett litet trähus på Liljeholmen – och det är förstås också denna holme som har gett företaget dess namn. Liljeholmen, i år hela 175 år, är ett av Sveriges äldsta verksamma företag.
Från hantverk till industri
I början var verksamheten liten och de lyxiga ljusen såldes från ett av kontorsrummen på Hiertas tidning Aftonbladet. Men med nya tillverkningsmetoder utvecklades verksamheten från hantverk till industri.
Produktionen och konkurrenskraften ökade och 1873 fick företaget sitt nuvarande namn, Liljeholmens Stearinfabrik ab. Efter sekelskiftet blev det tufft. Användningen av gas och el ökade och stearinljusets betydelse som ljuskälla minskade i samma takt. Företaget produktutvecklade och lyckades överleva på att tillverka bland annat smörjolja (som levererades till Statens Järnvägar) och tvål.
På 1960-talet vände dock vinden och efterfrågan på levande ljus ökade, både bland privatpersoner och i offentlig verksamhet. Tillverkningen gick i taket och fabriken i Stockholm var plötsligt för liten.
I jakten på nya lokaler föll valet på en tomt i Oskarshamn där en fabrik skräddarsydd för ändamålet invigdes 1970. Här, alldeles intill Kalmarsund, tillverkas fortfarande ljus i 100 procent stearin enligt samma metod som för 175 år sedan. Liljeholmens Stearinfabrik i Oskarshamn är faktiskt världens största tillverkare av stearinljus.
Ljus för varje ljusstake
Idag omfattar sortimentet en rad klassiker som alla delar ursprung med de första stearinljusen som tillverkades i Sverige.
Ljusen formades ursprungligen för att passa till olika ljusstakar och för olika tillfällen. Flera ljustyper har därför fått sina namn efter den funktion som de haft genom åren. Kupéljuset skapades till dåtidens tågkupélyktor medan Lykt- och Lucialjuset i alla tider har använts till lyktor och luciakronor. För änglaspel och bordsljusstakar (och för den som vågar ha ljus i granen…) finns det klassiska julgransljuset.
Produktionen omfattar också marschaller samt restaurangljus, kyrkljus och andra specialljus för offentlig miljö.
Talg och flätade vekar
Stearin är en förnybar råvara som framställs av talg, det vill säga animaliskt fett. Fettet som används är uteslutande restprodukter, det vill säga slakteriavfall, som därmed kommer till användning. Skillnaden mot paraffin som i dag är vanligt i ljus är att stearinet innehåller förnybara råvaror (förutom animaliskt fett även vegetabiliskt). Paraffin tillverkas av fossil olja som ofta är en restprodukt från oljeindustrin.
Själva tillverkningen sker genom att flytande, varmt stearin fylls i en uppvärmd metallform. Därefter kyls formen långsamt med luft eller vatten tills stearinet har stelnat. I formens mitt har man också i förväg monterat en bomulls-veke. På Liljeholmens använder man flätade vekar som böjer sig i nittio grader när ljuset brinner. Det innebär att veken brinner upp fullständigt och i samma takt som ljuset.
Elda säkert!
Och så till sist; var försiktig med levande ljus!
- Lämna inte levande ljus obevakade, särskilt inte med barn och djur i närheten. En god regel är att den som har tänt ljusen släcker dem!
- Använd helst ljusstakar av keramik och metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken.
- Ställ aldrig ljuset nära en gardin eller annat brännbart material. Det ska heller inte stå för nära tv:n eller andra elektriska apparater.
- Ljusen ska inte stå för nära varandra (minst sju centimeter mellan två tända ljus).
- Byt ut mossan i adventsljusstaken mot något som inte brinner så lätt, till exempel vackra stenar.
Levande ljus – några tips
- Räta upp veken och korta vid behov den till cirka en centimeter innan ljuset tänds första gången.
- Om ljuset är lite för stort för din ljusstake går det bra att forma det med en ljusvässare.
- Om du får stearinmassa på en duk: bryt loss den stelnade massan, gnugga resterande stearin lätt och borsta bort flagorna.