Du behöver
1 kg älgbiff
salt, vitpeppar
200 g kantareller (gula kantareller eller trattkantareller)
½ gul lök
3 dl grädde
1–2 msk japansk soja
potatis
rosmarin
smör
Gör så här
Älgbiff:
Forma biffen rund för att lättare kunna skära fina skivor, och knyt om med köttsnöre. Bryn biffen runt om och stek sedan i gryta utan lock eller i en stekpanna. Värmen ska vara svag, biffen ska "puttra".
Stick in en köttermometer. När den visar 65 grader är biffen välstekt, 60 grader – medium och 55 grader – blodig. Ös biffen under stekningen.
Biffen går också bra att steka i ugn – då ska ugnstemperaturen vara 125 grader. Låt biffen vila några minuter i smörpapper när den är klar.
Kantarellsås:
Fräs kantarellerna i smör eller olja, de ska knäppa i pannan. Fräs sedan finhackad gul lök. Blanda lök och kantareller och häll i grädde och soja. Låt puttra tills såsen känns färdig. Smaka av med salt.
Stekt potatis med rosmarin:
Koka skalad potatis tills den känns halvfärdig. Skär sedan 1 cm tjocka skivor. Stek i panna med smör eller olja, salt och färsk eller torkad rosmarin.