Du behöver
6 portioner
500 g älgkött, till exempel stek, innanlår eller bog
200 g rökt sidfläsk
2 morötter
2 små palsternackor
1 gul lök
4 klyftor vitlök
1 röd paprika
½–1 chili
matolja
smör
3–4 dl rött vin
1 dl viltfond
ca 1 liter vatten
6 potatisar
Kryddor
2 tsk torkad timjan
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk kumminfrön
1 msk torkade rönnbär
Till servering
Crème fraiche eller smetana, och grovt bröd.
Gör så här
Låt köttet bli rumstempererat. Skiva kött och sidfläsk. Mortla, hacka eller mixa kryddorna. Skiva morot, palsternacka, lök, vitlök, paprika och chili.
Hetta upp olja och en klick smör i en gryta. Bryn kött och fläsk. Blanda ner alla grönsaker och kryddor, och stek ytterligare några minuter.
Slå på vin, fond och vatten, och låt puttra på låg värme under lock cirka 3 timmar. Kolla till grytan då och då, och späd eventuellt med mer vatten.
Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg ner potatisen i grytan när köttet är mört och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med crème fraiche eller smetana och bröd.