Äppelnötdröm
8–10 bitar
Fyllning
4 st gravensteiner
2 msk smör
2 msk råsocker
1 msk kanel
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smöret och tillsätt socker och äppelklyftor. Låt steka några minuter. Pudra över kanel och ställ åt sidan.
Kaksmet
100 g smör
1 ½ dl mjölk, 3 %
3 ägg
3 dl råsocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g mandelmassa, grovriven
1 tsk kardemumma, nystött
200 g blandade nötter och mandlar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa sedan socker och ägg pösigt. Blanda ner smörmjölken i äggblandningen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten. Rör till en jämn smet. Blanda till sist ner mandelmassa och kardemumma.
Häll smeten i en rund form med löstagbar kant, cirka 26 cm i diameter. Lägg äppelklyftorna på smeten, strö över nötterna och sätt sen in kakan i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en sticka. Kakan ska fortfarande vara något geggig i mitten så att den sjunker ihop lite när den har svalnat.
Recept: Äppelfabriken