Inspiration / Mat och recept

Äppelkaka med nötter och mandlar

Härliga äppeltider stundar i höst! Överraska familjen med en oemotståndlig äppelnötdröm. Som till de flesta äppelkakor passar det bra att servera vaniljsås eller vaniljglass till.

​Äppelnötdröm

8–10 bitar

Fyllning
4 st gravensteiner
2 msk smör
2 msk råsocker
1 msk kanel

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smöret och tillsätt socker och äppelklyftor. Låt steka några minuter. Pudra över kanel och ställ åt sidan.

Kaksmet
100 g smör
1 ½ dl mjölk, 3 %
3 ägg
3 dl råsocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g mandelmassa, grovriven
1 tsk kardemumma, nystött
200 g blandade nötter och mandlar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa sedan socker och ägg pösigt. Blanda ner smörmjölken i äggblandningen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten. Rör till en jämn smet. Blanda till sist ner mandelmassa och kardemumma.

Häll smeten i en rund form med löstagbar kant, cirka 26 cm i diameter. Lägg äppelklyftorna på smeten, strö över nötterna och sätt sen in kakan i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en sticka. Kakan ska fortfarande vara något geggig i mitten så att den sjunker ihop lite när den har svalnat.

Recept: Äppelfabriken

Bok med många goda recept på äpplen. Också fakta om äppelsorter, mustning, beskärning med mera. Av Katarina Ångström Isacsson och Lars Ångström. Mats Widén har fotograferat.

Bok med många goda recept på äpplen. Också fakta om äppelsorter, mustning, beskärning med mera. Av Katarina Ångström Isacsson och Lars Ångström. Mats Widén har fotograferat.

Foto: Mats Widén