Inspiration / Mat och recept

Biscotti med smak av saffran

Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Med olika smaktillsatser passar den även året runt till kaffet.

Saffransbiscotti

150 g mandlar
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 st ägg
1 pkt saffran
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvisp. Tillsätt ägg (ett i taget) under tiden du vispar. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat.

Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla till två längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Ta ut plåten och sänk värmen till 120 grader. Låt längderna svalna något och skär dem sen i sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter.

Alternativa smaker

  • Byt ut saffran mot 2 msk kakao och 100 g finhackad mörk choklad som blandas med mjölet.
  • Byt ut mandlarna mot nötter, gärna olika sorter ex valnötter eller pistagenötter.
  • Byt ut saffran mot 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk nejlikor.
Text och foto: Annica Dolck Asplund