Mandelmusslor
6 dl mjöl
200 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl socker
1 äggula
Mald bitter- och sötmandel efter smak, dock högst 6 bittermandlar och cirka
50 g sötmandel.
Gör så här
Hacka ihop alla ingredienser direkt på bakbordet. Tryck ut degen i formar och grädda musslorna i 150° tills de fått fin färg. Servera gärna som dessert med lite lättvispad grädde och hjortronsylt.
Saffransbullar
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella kvarg
2 påsar saffran
1 ½ dl socker
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
florsocker
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Häll degspadet över jästen. Rör om och tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper från degbunken. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Baka ut släta bullar av degen. Lägg i cylinderformar och låt jäsa 30 minuter. Grädda i 225°, 5–10 minuter. Pudra med florsocker innan servering.
Tyska julstjärnor
200 g mandel, oskalad
2 dl florsocker
½ dl florsocker
1 tsk kanel
25 g apelsinskal, finhackade, syltade
½ äggvita
Kristyr:
½ äggvita
2 dl florsocker
1 tsk citronsaft, pressad
Gör så här
Mal den oskalade mandeln eller kör den i matberedare. Tillsätt 2 dl florsocker, kanel, syltade apelsinskal och äggvita. Arbeta sedan detta för hand till en mandelmassa. Ta upp den på bänken och arbeta in återstående ½ dl florsocker till en fast deg. Vira den i plast och lägg den i kylen till nästa dag.
Vispa en kristyr av äggvita (ren skål och visp), florsocker och citron med elvisp tills den är lätt som maräng. Ta degen ur kylen, knåda den smidig och kavla ut den 8 mm tjock. Bred ut ett par rejäla matskedar av kristyren i ett jämnt lager över degen. Doppa en liten stjärnutstickare i ljummet vatten och ta ut stjärnor så tätt som möjligt. Tryck ut dem underifrån så att inte kristyren skadas och sätt dem på plåt med bakplåtspapper. Låt dem torka på plåten 1 timme.
Värm ugnen till 220° och grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter tills kristyren fått en gul ton. Frysförvara stjärnorna i en tät burk.