Bella Porcile är bartendern och drinkkreatören som gärna hämtar sina råvaror från skogen. Hon beskriver sig själv som en kreativ person som gärna skapar udda drinkar.
– Drinken ska se kul ut för ögat också, inte bara smaka gott, tycker hon.
Späda grankvistar, blommor och bär kan allt bli pynt på hennes drinkar. Vid sidan av mat och dryck är en annan stor passion skogen och naturen.
– Skogen är en skön motvikt till restauranglivet. Jag älskar att vara i skogen, det är där jag hittar lugnet,
säger Bella och tillägger att hon inte kan gå i skogen utan att plocka med sig något hem.
Året runt samlar hon örter, blommor och bär som hon sedan använder i olika typer av drinkar. Det hon inte får plats med i frysen torkar hon.
Nu närmar vi oss juletid, har du tips på hur man gör en egen glögg med skoglig touch?
– Som grund har jag bär, till exempel rönnbär, lingon, blåbär eller fläderbär. Ibland använder jag också vilda äpplen som jag hittar. Sedan kokar jag kokar upp dem med lite vatten, och sötar med honung eller socker efter smak.
Hon kryddar sen med traditionella glöggkryddor som kanel, stjärnanis och nejlika. Sedan tillsätter hon rött vin och även en mindre del starkvin, som vermouth, portvin eller rom.
Till sist vill hon uppmuntra alla matintresserade till att vara kreativa och våga. Både vad gäller smak och dekoration.
– Ett tips är också att såga upp fina underlägg från träd som du sedan kan servera drinken på.
Skogsglögg
80 ml sockerlag med bär
20 ml röd vermouth
50 ml varmt vatten
30 ml färsk apelsinjuice
Värm upp allt på spisen men låt det inte koka. Vill du ha en mer julig smak kan du addera kanelstång, stjärnanis och ingefära som du sedan silar av innan servering. Samma sorts kryddor kan användas till garnityr. Du kan också använda grankvistar, kottar eller andra bär som pynt. Var kreativ! Vill man ha ännu mer smak av skogen kan man använda sig av gransirap, tallbarr eller björklöv.
Sockerlag med bär
- Koka upp lika delar bär och vatten och låt det småputtra cirka 30 minuter.
- Sila av juicen och pressa lätt på bären för att få med mycket smak. Låt svalna.
- Värm på igen med lika delar socker som vätska tills sockret löst upp sig. Dra av från plattan. Låt svalna igen och häll därefter upp på väl rengjorda glasflaskor.
Du kan addera extra smaksättning, som nejlika, färsk ingefära, stjärnanis eller kanel. Håller cirka två månader i kyl.