Inspiration / Mat och recept

Grova blåbärsscones – en stark start på dagen

Ladda med grova blåbärsscones inför skogsutflykten. Grovt mjöl och linfrön gör scones till ett riktigt nyttigt och mättande bröd. Blåbärspulvret förstärker både utseende och smak, men du kan också hoppa över det och nöja dig med bären som ger en syrlig nyans åt brödet.

Ingredienser

2 brödkakor

3 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
2 msk hela linfrön
1 msk bakpulver
ev. 1 msk torkat blåbärspulver
1 tsk salt
50 g kallt smör
2 ½ dl mjölk eller vegetabiliskt alternativ
1 dl blåbär

Topping
2 msk mjölk eller vegetabiliskt
alternativ till pensling
½ dl havregryn
ev. blåbärspulver

Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Blanda de torra ingredienserna till brödet i en bunke. Skär smöret i små bitar och finfördela det i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och blåbär. Rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Forma degen till två runda kakor, cirka 15 cm i diameter, direkt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk. Skär ett kryss i bröden och strö över havregryn.

Baka bröden i mitten av ugnen 13–15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna lite innan servering. Pudra över lite blåbärspulver. Gott med smör och ost på.

Kokboken som hjälper dig att rädda världen i ditt eget kök, av Johan Rockström och kocken Malin Landqvist.

Kokboken som hjälper dig att rädda världen i ditt eget kök, av Johan Rockström och kocken Malin Landqvist.

Text: Malin Landqvist Foto: Wolfgang Kleinschmidt