Ingredienser
2 brödkakor
3 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
2 msk hela linfrön
1 msk bakpulver
ev. 1 msk torkat blåbärspulver
1 tsk salt
50 g kallt smör
2 ½ dl mjölk eller vegetabiliskt alternativ
1 dl blåbär
Topping
2 msk mjölk eller vegetabiliskt
alternativ till pensling
½ dl havregryn
ev. blåbärspulver
Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Blanda de torra ingredienserna till brödet i en bunke. Skär smöret i små bitar och finfördela det i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och blåbär. Rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Forma degen till två runda kakor, cirka 15 cm i diameter, direkt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk. Skär ett kryss i bröden och strö över havregryn.
Baka bröden i mitten av ugnen 13–15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna lite innan servering. Pudra över lite blåbärspulver. Gott med smör och ost på.