Inspiration / Mat och recept

Gyllengula vaniljbullar

Underbart goda är dessa gyllengula vaniljbullar. Baka och njut med ett glas kall mjölk eller till elvakaffet. Den som gillar uteliv packar ner en påse i utflyktskorgen.

​Gör så här

Degen
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken/grädden. Rör tills jästen löst upp sig.

Häll i de torra ingredienserna och arbeta ihop tills degen gått ihop. Klicka i det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta degen till den släpper från kanterna (ca 10-15 min).

Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa ca 45 min.

Fyllningen
Blanda ihop fyllningen, socker och smör, medan degen jäser.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i två, tre delar.

Kavla ut degen till rektanglar och bred på fyllningen. Vik degen dubbelt och skär remsor ca 1 cm breda. Snurra/tvinna dem till lösa knutar och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.

Täck bullarna med en bakduk och låt dem jäsa ytterligare 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen 8-10 min, tills de fått en gyllengul färg.

Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.

​Du behöver

Deg
50 g jäst
2½ dl mjölk
2½ dl grädde
1½ dl strösocker
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
1 dl vaniljsocker
1 dl florsocker
150 g mjukt smör

Pensling
1 ägg
½ dl pärlsocker

Foto: Annica Dolck Asplund