Inspiration / Mat och recept

Höstgryta med trattkantareller och lingon

Skogens fynd är utmärkta att ha i en värmande gryta. Till denna gryta kan du så klart använda vilken sorts svamp du vill, inte bara trattkantareller. Ett gott tillbehör är stekt eller krossad potatis.

Ingredienser

6 personer

  • 900 g högrev
  • smör
  • salt, svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 500 g röda steklökar
  • 300 g färska trattkantareller
  • 4 morötter
  • 300 g rotselleri
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 msk skånsk senap
  • 100 g färska eller frysta lingon

Tips! Blötlägg steklöken i ett ljummet vattenbad så blir den enklare att skala.

Gör så här

Ansa högreven från hinnor och skär den i bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög värme. Salta och peppra köttet och ös över i en gryta – stek lite i taget så inte köttet kokar. Skala och finhacka vitlöken, sätt ner i grytan tillsammans med rödvin, vatten, lökpulver och smulad torkad timjan. Blanda allt, lägg på locket och låt sjuda i en timme.

Skala steklöken, skär försiktigt bort rotfäste och den torra delen av toppen. Halvera de som är små och dela de större i fyra bitar. Smält en stor klick smör i en stekpanna och stek lökarna långsamt på ganska låg värme tills de börjar mjukna. Ös över i grytan.

Rensa svampen och stek den i en torr panna. Salta ett varv och ha i en klick smör när de börjar torka till. Låt smöret steka in någon minut och ös sedan över svampen i grytan.

Gnugga morötterna rena och skiva dem. Skala och tärna rotselleri. Lägg i rotsakerna i grytan och slå på grädde, soja och senap. Rör i hälften av lingonen. Lägg på locket och låt allt puttra i ytterligare 30 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar. Strö över resten av lingonen vid servering.

Goda tillbehör är stekt eller krossad potatis. Grytan är även god att servera med spagetti eller tagliatelle.

I kokboken "Grytor" har receptkreatören Madeleine Landley samlat massor av härliga recept på enkla vardagsgrytor, festliga långkok och heta chiligrytor.

Text och foto: Madeleine Landley