Lussekatter
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran
1½ dl strösocker
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
russin
1 st ägg
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så jästen löser sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till kusar och lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin (om du vill!). Låt dem jäsa 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.