Inspiration / Mat och recept

Lyxigare matsäck till höstutflykten

Hösten är tiden att lockas ut i skog och mark för att jaga, plocka bär och svamp, fiska eller bara vandra. Ofta packar vi ryggsäcken med det som finns hemma, vilket många gånger blir samma som alltid... Här bjuder vi därför på lite inspiration till matsäcken. Lätt att laga, lätt att förvara och lätt ta med!

Tomatsoppa med sting

Fyll mattermosen med het tomatsoppa som kryddats med chili och ingefära för att ge kroppen lite extra värme.

Du behöver

4 personer
500 g krossade tomater
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 färsk chilifrukt eller 2 tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
örtsalt, peppar
5–7 dl vatten
Några skivor lufttorkad skinka, typ parma
Olja till stekning

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader och ugnsstek skinkan tills den är frasig cirka 5–7 minuter. Hacka löken och chilin och fräs i olja. Väljer du sambal oelek låter du den fräsa med löken. Tillsätt ingefära och rör om. Tillsätt krossade tomater, 5 dl vatten, buljong och låt koka ihop i 10 minuter.

Krydda med örtsalt, peppar och eventuellt lite mer sambal oelek för att få riktig hetta. Späd med vatten om en simmigare soppa önskas. Häll upp i termos och avnjut när kylan kryper på.

Pestosallad till jakten

Pestosalladen är lika god ljummen som kall och passar till både korven, älgbiffen och den
nyfångade öringen. Enkelt blir det till färdiggrillad kyckling.

Du behöver

4 personer
500–600 g delikatesspotatis eller potatis i bitar
½ rödlök
2 dl crème fraiche
3 msk pesto
½ förpackning fetaost
½ ask körsbärstomater
100 g marinerade soltorkade tomater
½ dl strimlad färsk basilika (kan uteslutas)
örtsalt och peppar

Gör så här

Skär potatisen i bitar om de är stora och koka potatisen mjuk och låt svalna något. Skala och hacka löken. Blanda pesto och crème fraiche och smula ner fetaosten. Hacka de soltorkade tomaterna och blanda samman allt. Vänd ner potatis, lök, hackad basilika och delade körsbärstomater. Lägg i låda och ta med. Servera till exempelvis grillad kyckling.

Tonfiskrulle

Den här mackan är enkel att göra och ingredienserna finns ofta hemma. Tonfisken kan bytas ut
mot rökt lax.

Du behöver

4 personer
4 tunnbröd
1 burk tonfisk i vatten
2 kokta ägg
dill
2–3 skivor hästkorv
2 msk senap
2 dl crème fraiche
2 msk citronmajonnäs
4 stora salladsblad
örtsalt och peppar

Gör så här

Koka äggen i 8–10 minuter. Häll av vattnet från tonfiskburken. Hacka äggen och blanda med tonfisk, crème fraiche, hackad dill och majonnäs. Krydda efter smak. Bred ut på tunnbröden och rulla ihop. Rulla in rullen i folie eller smörgåspapper och ät från toppen. Alternativet är att ta med tonfiskröran i en burk och göra rullarna på plats.

Bäriga pannkaksrullar

Du behöver

4 personer
Vispa ihop mjöl, mjölk, salt och ägg till en smet. Stek pannkakorna i smör. Vispa grädden hårt och blanda i färska bär, alternativt väl avrunna frysta bär. Blåbär och hallon är gott, men mosad banan med lite kanel är också mumsigt. Blanda och klicka ut på pannkakan och rulla ihop. Rulla in pannkaksrullen i folie, där du sedan river av toppen när du ska äta så att du kan hålla i foliepaketet.

2,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör
bär eller banan
2 dl grädde