Krämig rotfruktsgratäng
4 personer
500 g potatis
2 morötter, 300 g
1 bit rotselleri, 100 g
2 vitlöksklyftor
½ dl färsk hackad timjan
2 dl riven Västerbottenost
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Koka sedan i vatten i cirka 5 minuter. Häll av vattnet. Blanda potatis och rotfrukter med hackad vitlök, kryddor, grädde och hälften av osten i en bunke. Häll över i en ugnssäker form och strö över resten av osten. Tillaga mitt i mitten i 25–30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och har fått fin färg.
Sallad med fikon och granatäpple
500 g blandad grönsallad
50 g pinjenötter
1 st granatäpple
6 st färska fikon
Till servering
kallpressad rapsolja
Crema di Balsamico
Gör så här
Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en stekpanna. Lägg salladen på ett stort fat. Dela fikonen i klyftor och lägg på salladen. Klyv granatäpplet med kniv och ta ut de små röda kärnorna. Strö över granatäppelkärnorna och pinjenötterna. Droppa över rapsolja och Crema di Balsamico.
Pepparrotskräm
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2–3 msk riven pepparrot
salt
Gör så här
Vispa crème fraichen fluffig någon minut. Blanda i majonnäs, och pepparrot efter smak. Smaka av med lite salt.