En filmjölkslimpa som man bara slänger ihop, utan att knåda och utan att jäsa. Det bästa är att det sköter sig själv. Rör bara ihop smeten och sätt in brödet i ugnen! Tänk på att det ska vara en smet och ingen deg. Med en klabbig och fin smet blir brödet perfekt.
Gör så här
- Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.
- Blanda mjölsorterna och salt.
- Blanda filmjölken med bikarbonat.
- Rör ihop de torra ingredienserna med filmjölksblandningen och tillsätt sirap, nötter och frukten.
- Rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i två brödformar, som är klädda med bakplåtspapper. Strö över havregryn.
- Gräddas i nedre delen av ugnen i knappt 2 timmar, 175 grader. Täck över med folie i slutet om de blir för mörka. Stjälp ur brödet på ett galler och låt det svalna under bakduk.
OBS! Vänta minst 1 timme innan du skär upp brödet.
Du behöver till två limpor
500 g valfria blandade nötter och frön (t ex hasselnötter, valnötter, pumpakärnor)
500 g torkad frukt (aprikoser, plommon)
4 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
3 tsk salt
1 l filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap