Shakshuka
2–4 portioner
1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 krm gurkmeja
1 tsk paprikapulver
½ krm saffran
2 gula lökar, finhackade
½ vitlöksklyfta, finhackad
1 röd paprika, urkärnad och hackad
1 grön paprika, urkärnad och hackad
1 tsk harissa (nordafrikansk kryddblandning)
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
1 kruka koriander, hackad
1 kruka mynta, hackad
2–4 ägg
olivolja
salt och nymald svartpeppar
Gör så här
- Mortla kryddorna grovt.
- Fräs löken i olja cirka 10 minuter på medelvärme så att den blir söt och gyllenbrun – det är det som sätter smak på rätten.
- Tillsätt paprikan tillsammans med kryddor och harissa. Stek cirka 5 minuter så att grönsakerna börjar mjukna.
- Tillsätt krossade tomater och vatten. Krydda med salt och peppar.
- Låt småputtra cirka 15 minuter under lock. Smaka av.
- Gör hål i såsen i stekpannan och knäck äggen i hålen. Låt sjuda på svag värme cirka 8–10 minuter, tills äggen är klara.
- Blanda i örter och servera med pitabröd eller rostat surdegsbröd.
Recept: Tove Nilsson, från boken "Ägg – recept och teknik".