Plommonbröd med hasselnötter
15 stycken, 2 bröd
Du behöver
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk salt
½ dl brödsirap
250 g kesella 10 %
150 g mycket grovhackade hasselnötter
1 dl gula russin
10 hackade katrinplommon
16–17 dl dinkelmjöl av fullkorn
1 uppvispat ägg till pensling
2 msk pumpafrö
Gör så här
- Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig.
- Tillsätt olja, salt, sirap, kesella, nötter, russin och katrinplommon.
- Rör i det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk i 30 minuter.
- Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper, à 1 ½ liter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma till limpor och lägg i formarna.
- Sätt ugnen på 250°. Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
- Pensla med ägg och strö över pumpafrön.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter, sänk till 175° och grädda ytterligare i 30 minuter.
- Täck med folie eller bakplåtspapper om de blir mörka.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Havregrynsgröt med banan och kardemumma
4-6 portioner
Du behöver
4 dl havregryn
8 dl vatten
2 krm salt
2 tsk kardemummafrön
1 stor banan
1 dl mjölk
- Blanda gryn, vatten och salt i en vid kastrull.
- Mortla kardemummafröna grovt och häll i dem.
- Skiva bananen tunt och lägg i den. Blanda försiktigt
- Låt gröten koka upp och sedan sjuda långsamt under omrörning i ca 5 minuter.
- Späd med mjölken och låt det bli varmt.
- Servera med ditt val av mjölk samt lite lönnsirap.
Dinkelpannkakor med äpplen och lönnsirapsstekt kotlettbacon
4 portioner
Du behöver
2 ägg
5 dl filmjölk
1 msk rapsolja
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkelsikt
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 äpple
rapsolja till stekning
Gör så här
- Vispa ihop ägg, fil och rapsolja.
- Blanda de torra ingredienserna och vispa i dem i äggsmeten till en klumpfri smet.
- Skär äpplet i tunna skivor och pilla ur kärnorna.
- Stek 12 små pannkakor (ca ½ dl smet till varje) i olja på medelvärme ca 1 minut på en sida tills det bubblar lite på ytan.
- Lägg på en äppelskiva och vänd försiktigt och stek 1 minut på andra sidan.
- Stek kotlettbaconet knaprigt, droppa på 1 tesked lönnsirap och låt det fräsa till. Ta upp och servera med pannkakorna med ytterligare lite lönnsirap.
Recepten kommer från boken Good morning – frukost hela dagen. En bok med tips och recept på goda, mättande frukostar av Liselotte Forslin, Kakao Förlag.