Du behöver
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
800 g vetemjöl
Kanelfyllning
1 dl strösocker
2 msk kanel
150 g rumsvarmt smör
Pensling
1 ägg
pärlsocker eller hackad mandel
Gör så här
- Värm mjölken så att den blir fingervarm, cirka 37 grader. Smula ner jästen i en stor skål. Häll över mjölken, smör i bitar, socker och salt. Rör om.
- Tillsätt mjölet men spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, antingen i maskin eller för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 minuter.
- Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 4 delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.
Kanelfyllningen
- Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop den till en rulle och skär i bitar.
- Lägg bitarna med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i ca 40 min under bakduk.
- Sätt på ugnen till 225-250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen, 5-10 minuter.
Testa också ...
Ett skonsamt sätt för fin brödglans är att spraya istället för att pensla – blanda äggula med lite salt och vatten!