Du behöver
4 personer
600 g innanlår av älg (eller filé, då kortas tillagningstiden avsevärt)
salt och peppar
100 g västerbottensost
tandpetare
1 liter färska kantareller (eller 4 dl frysta)
smör
flingsalt
Sås
1 flaska porter (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärsjokk
eller svartvinbärssaft
2 dl grädde
salt och peppar
Sallad
100 g blandad sallad, till exempel babyspenat, lollo rosso, frisésallad
4 morötter i stavar
1 knippe bladpersilja
flingsalt och peppar
olivolja och vinäger
1 dl rostade solroskärnor
Tillbehör
Pressad potatis och svartvinbärsgelé
Gör så här
Skär köttet i tunna skivor. Banka eventuellt ut skivorna.
Salta och peppra. Fördela osten på skivorna och rulla ihop till rulader. Fäst med en tandpetare.
Bryn ruladerna runt om i en panna med hög kant, gärna gjutjärn.
Häll på porter och svartvinbärssaft och sänk värmen. Låt puttra i cirka 20 minuter (5–10 minuter om du använder filén).
Stek kantarellerna i smör på medelvärme.
Fräs morotsstavarna snabbt i lite smör. Nyp av bladen på persiljan och tillsätt den, flingsalt och peppar. Stek inte för länge, morötterna ska ha kvar sin spänst!
Lägg morotsstavar och persilja med salladen på ett fat. Ringla över olja och vinäger och strö över rostade solroskärnor.
Smaksätt såsen med grädde, salt och peppar. Red såsen om du vill ha den tjockare.
Servera ruladerna i sås med pressad potatis, smörstekta kantareller, den fräscha salladen och svartvinbärsgelé.