Du behöver
Köttbullar:
1 dl ströbröd
1 ½ dl grädde
saften av 1 apelsin
1 kg rådjursfärs
200 g fläskfärs
2 ägg
skal av 4 apelsiner
4 msk färsk riven ingefära
salt och svartpeppar
smör till stekning
Picklade kålsorter:
1 liten spetskål
1 fänkål
¼ vitkål
det gröna av 1 ½ purjolök
4 msk salt
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
Äppelsalsa:
4 stora syrliga äpplen
det vita av en 1 purjolök
1–2 spanska pepparfrukter
2 ½ msk färsk riven ingefära
saften av 2 apelsiner
salt och svartpeppar
Gör så här
Börja med de picklade kålsorterna. Skölj dem noga och strimla dem därefter fint, gärna i matberedare. Strimla även den gröna purjolöksblasten (spara den vita delen till salsan). Lägg allt på ett fat och strö över salt. Låt stå. Koka under tiden upp ättika, socker och vatten i en kastrull och sjud tills sockret löst sig. Ta bort kastrullen från värmen. Krama ur vätskan ur kålstrimlet och lägg i en skål. Slå över lagen och täck över med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 3–4 timmar.
Låt ströbrödet svälla i grädde och apelsinsaft ett par minuter. Blanda sedan snabbt ihop ingredienserna till köttbullarna i en skål. Låt stå i kallt i cirka 15 minuter.
Gör under tiden äppelsalsan. Hacka äpplen, purjolök och pepparfrukt fint. Spara gärna något äpple som du skär i lite större bitar. Blanda noga med ingefära och apelsinsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.
Provstek en liten bit av färsen och smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Rulla sedan små köttbullar. Stek dem i smör i cirka 8 minuter eller tills de är genomstekta.
5.Servera köttbullarna med äppelsalsan och de picklade kålsorterna.