Kullen i Sibbarpsdalen ger en vacker vy över de stora bärodlingarna, gårdsbutiken och Torngården. De varierade skogarna på Ryssberget bildar en färgsprakande fond. En gruppbild ska tas och hela familjen och båda verksamheterna, skogen och bären, ska finnas med på samma bild. Medan ljusinställningarna testas, pratar och skrattar Bengt, Marlene och barnen Emma, Erik och Håkan. När bilden ska tas tittar alla åt olika håll – men är på något sätt ändå så närvarande i stunden. Och precis så fungerar det när familjen Sibbesson driver sin bärverksamhet och sitt skogsbruk – olika riktningar ger en gemensam färdväg framåt.
Två miljoner askar jordgubbar
På parkeringen vid gårdsbutiken vilar ett lugn när höst går över i vinter.
– Men kom hit en dag i juli. Då är det högtryck med lastbilar, självplocksbesökare och full fart i caféet och gårdsbutiken, berättar Bengt Sibbesson.
Med omkring två miljoner askar jordgubbar och nära en halv miljon askar hallon på en säsong är Sibbessons en av Sveriges största bärodlare. Bengt har tagit steget tillbaka och är numera ”bara” styrelseordförande, Marlene ansvarar för gårdsbutiken och de tre barnen (och deras respektive) har alla olika roller i verksamheten. Håkan är vd för försäljningsbolaget Fru Bär, Emma jobbar med administration på kontoret och Erik är vd för odlingsbolaget Br. Sibbesson.
– Tyngdpunkten på försäljningen är i södra Sverige, men vi har faktiskt återförsäljare ända uppe i Kiruna, säger Håkan.
Certifierad odling både av gubbe och gran
Vi kliver in i gårdsbutiken som är välfylld med produkter till höst- och julmarknader.
– När bärsäsongen går ner i slutet av september använder vi bär som vi inte sålt, hyr ett produktionskök och tillverkar glögg, soda, nektar, sylt med mera, berättar Marlene.
Alla produkter profileras med Bengts farmor Amys porträtt.
– 1932 flyttade hon hit och köpte gården. Det lade grunden för företaget som finns idag. Nu är vi tredje och fjärde generationen som förvaltar familjeföretaget. Med en omsorg om jorden och skogen, säger Bengt.
Kombinationen bär och skog har alltid varit central.
– Bärsäsongen är intensiv från mars fram till älgjakten. Därefter är det 100 procent skogen. Båda handlar om odling, men med helt olika tidsperspektiv. Båda kräver en ödmjukhet för att naturen ger och naturen tar, säger Håkan.
Skogen är PEFC-certifierad och jordbruket IP-certifierat både avseende klimat och arbetsvillkor.
”Skogen är återhämtning”
– Att gå ut med motorsågen efter den intensiva bärsäsongen är rekreation och avkoppling för mig. Det är det bästa jag vet, och det är så tydligt att det är långa perspektiv och ett annat tempo i skogen. Att sitta på ett jaktpass och se att någon skoglig åtgärd gjort gott är en härlig känsla, tycker Erik.
– Pulsen går ner när jag hänger på mig röjsågen. Även om den kanske faktiskt går upp av den fysiska ansträngningen så är jag övertygad om att stressnivån sjunker, säger Bengt.