Enda molnet på himlen är väl barkborrarna då. Sydvedare Daniel Axelsson hinner knappt innanför köksdörren innan Markus Svensson börjar prata borrar. Som självverksam skogsägare är han synnerligen aktiv i den egna skogen och den här sommaren har han identifierat, huggt och kört ut angripna stammar i princip varje vecka.
– Så fort jag har städat upp, så dyker det upp ett nytt träd som har fått påhälsning, suckar Markus.
Skogsbruk i generationer
I skogen har han varit sedan barnsben. Först med morfar, sedan med morbror och sin egen far. Äsprilla Norregård är Markus släktgård och här har drivits skogsbruk i många generationer.
– Min morfar, Erik Pettersson, var en äkta småländsk skogsbonde. Han levde för skogen och var en driftig entreprenör. Röjde ny åkermark, köpte till skog och var inte rädd för att prova ny teknik. Erik var den första i byn att köpa motorsåg, berättar Markus.
– När morfar skulle ut i skogen på lördagarna så var det självklart att jag hängde med.
Norregård övertogs av Markus mamma Margareta och morbror Jan-Erik på 1970- talet, de har ägt fastigheten tillsammans. Sedan 2013 förvaltas dock gården av Markus och hans familj; frun Sara och barnen Felicia 12 år, Nellie 9 år och Linus 6 år.
– Jag är väldigt glad och tacksam att min mamma och morbror var så framsynta och genomförde generationsskiftet i god tid. Det har gett oss alla möjligheter att planera på ett bra sätt och växa in i rollen, konstaterar Markus.
En levande landsbygd
Idylliska Äsprilla ligger en halvmil söder om smålänska Landsbro. Bara namnet sätter igång fantasin – det är inte hugget i sten vad det betyder, men det har tolkats som "platsen där det växer aspar vid bäcken". Äsprilla är verkligen ett stycke levande landsbygd, här finns ett dussin hushåll med folk i alla åldrar och Svenssons är bara en av de barnfamiljer som har valt att bosätta sig i byn.
Svenssons flyttade till Äsprilla 2017, till ett nybyggt lösvirkeshus som de själva har ritat och låtit uppföra på en kulle ovanför byn. "Backebrö" står det på en skylt ovanför dörren. Skylten är gjord av en ek som växte på platsen.
– Namnet finns med i äldre historieskrivning och vi tror att det syftar på själva backkrönet, förklarar Markus.
Det gamla boningshuset på Norregård bebos fortfarande av Markus morbror och för Markus och Sara var det också viktigt att få bygga nytt tillsammans. Båda älskar att bo på landet och tycker att huset är en viktig avsiktsförklaring som signalerar framtidstro.