Skogen en almanacka
Svansö består totalt av 304 hektar skogsmark. Trädslagsfördelningen är 88 procent gran, 6 procent tall och 6 procent löv. Jämnt fördelat i olika åldrar.
– Strategin är att vara noga med att utföra åtgärder i rätt tid. Och vi lägger som sagt mycket tid själva, plus att vi anlitar Sydved vid större insatser.
– Här planterade du och jag den där våren när det var så torrt, säger Per till pappa Johan när vi går genom ungskogen.
Och de kan nästan peka ut vilken planta som har satts av vem. Varje insats kan direkt rekapituleras i minnet. Skogen blir en slags almanacka i sig. Med upplevelser och stämningar viktigare än exakta årtal. När Rasmus, 5 år, petar ner en planta på hygget intill ser jag framför mig hur han och Per går där om 30 år och pratar precis likadant. "Kommer du ihåg, det var när vi fotograferades för Sydveds almanacka som vi satte den här skogen".
– Det finns någon som har sagt. "Den som planterar ett träd har inte levt förgäves". Det är välformulerat, konstaterar Johan när vi via smala skogsbilvägar rullar tillbaka mot gården.
Imponerande tiljor
Det är såklart mer än bara skogsåtgärder som ett år på en svensk skogsgård erbjuder betraktaren. Intressant nog är att värden som ett uthålligt skogsbruk, en omsorg för naturen och ett ansvar för framtida generationer ändå smittar av sig på allt som företas på gården. Tradition, arv och stolthet är precis lika påtagligt när det är dags att duka fram midsommarlunchen, när traditionen med crêpes till kräftskivan första helgen i augusti ska tillagas:
– En gång bytte vi så att det var paj istället för crêpes. Det var inte populärt, skrattar Emelie.
I det rustika bondköket har vi bjudits alltifrån våfflor till pepparkakor, svamp har rensats och lingonsylt varsamt rörts.
Från köket genom matsalen kommer man så in till "stora salen". Med takmålningar, sannolikt utförda på 1690-talet. Men det som ändå drar blickarna till sig här är när man tittar neråt. Timret i huvudbyggnaden är av otroliga dimensioner. I salen består golvet av kluvna stockar, runda på undersidan, drygt åtta meter långa utan skarvar och med bredder upp mot en halv meter.
– När min far var ung skurade han golvet varje fredagsmorgon med start klockan 5. Han var inte färdig förrän vid 8-tiden. Numera är vi väl inte så hårda på det där med fredagsskurningen, ler Johan.
Historier som förs vidare
Det är också omöjligt att inte nämna älgjaktveckans olika temperament. Förväntan och någon slags nervositet som mot slutet av veckan ersätts av uppsluppenhet och glädje. Allt ivrigt diskuterat över en tallrik ärtsoppa i jaktstugan. Johans många år som jaktledare fann sin naturliga succession när sonen Per tog över.