– Då hade Mostorp drivits av förvaltare under en längre tid och fastigheten var inte i bästa skick. Pappa hade varit i England och hade med sig många nya idéer hem. Jag tror faktiskt att han var först med lösdrift utomhus för mjölkkor.
När det var dags för Peter att ta över hade tiderna återigen förändrats. Mjölkproduktionen hade dålig lönsamhet och besättningen avvecklades. Istället investerade man i ett mindre antal köttdjur för att hålla markerna öppna – och på den vägen är det. Redan 1993 öppnade Peter ett litet gårdsslakteri och började sälja köttlådor till lokalborna.
– Vi var tidigt ute med närproducerat och upptäckte att det fanns ett stort intresse för våra produkter. I början slaktade vi 30–40 djur om året men i takt med att efterfrågan ökat så har vi skalat upp verksamheten.
800 nötdjur
I dag har Mostorps Gård 800 nötdjur – korsningar av charolais, simmental, limousine samt svart och röd angus – som strövar fritt över de stora betesmarkerna, samt ett nybyggt gårdsslakteri där köttet hängmöras. Man föder även upp får och tar emot grisar från granngården för slakt, styckning och försäljning. På Mostorp finns tre anställda charkuterister som förädlar vidare till syltor, korvar och pastejer.
Närproducerat på Mostorp innebär att man har kontroll på hela processen – från uppfödning till slakt, förädling och försäljning. Uppfödningen är också ekologisk och djurens foder baseras på egenodlade, obesprutade grödor.
– Att satsa på ett ekologiskt lantbruk är för vår del både en övertygelse och det ekonomiskt mest fördelaktiga.
Omtyckt besöksmål
Mostorps kött säljs i de lokala livsmedelsbutikerna samt i den egna gårdsbutiken som stod klar 2011. Peter har renoverat och inrett en av de gamla ekonomibyggnaderna. Med utpräglad känsla för detaljer har han skapat en läcker chark- och delikatessbutik som har blivit ett omtyckt utflyktsmål. På sommaren är det upp till en och en halv timmas väntetid. Men under tiden kan man roa sig med att åka på bisonsafari.
– Det här med bisonoxarna var en tillfällighet. Vi hade ett hjorthägn som stod tomt. En av mina kompisar är västernfantast och han berättade att det fanns en flock om 25 djur till salu i Sörmland. Jag tyckte att det verkade spännande och la ett bud. Det ingick en safarivagn i köpet, därav rundturerna, berättar Peter.
– Bisonuppfödningen är ingen stor affär, den går jämnt upp. Men djuren hjälper till att hålla markerna öppna, de är ett fint inslag på gården och uppskattas av besökarna – en vanlig sommar kör vi runt 3000 personer.
Gudrunhärjad granskog
Skogen är med andra ord inte huvudnäringen på Mostorp, men under årens lopp har den har ändå varit ett värdefullt komplement till verksamheten. Och den kommer att bli det igen – när alla Gudrunplanteringarna har växt till sig. Stormen var ett hårt slag mot skogsbruket på Mostorp. Eddie har räknat ut att hon tog 10 årsavverkningar. "Skogen växer fort, och det är lätt att glömma att det inte är så länge sedan som det inte fanns någon skog alls i Halland, bara ljunghedar."
– Peter var en av de första som ringde mig morgonen efter stormen. Jag har fortfarande kvar blocket jag antecknade på vartefter samtalen kom in och han står överst, minns Eddie.
– Jag var uppe tidigt den morgonen. Det gick ju inte att ta sig fram men en av grannarna har ett litet sportflygplan och tog upp oss. Med perspektivet från luften så insåg jag vidden av det hela, säger Peter.
Så gått som all gammal granskog är borta och i dag är det egentligen bara ekbacken, planterad i slutet av 1800-talet som står kvar. Planeringen av återbeskogningen har de gjort tillsammans. Plantmaterial och plantering har Peter stått för själv – det finns nämligen en plantskola i släkten. Största andelen är gran men här finns också lärk och sitka som kommer snabbt på de bördiga markerna. Dessa bestånd är snart klara för gallring medan granbestånden just nu röjs för fullt. Om ytterligare tio år kommer även granen att ha växt in i förstagallringen.
– Skogen växer fort, och det är lätt att glömma att det inte är så länge sedan som det inte fanns någon skog alls i Halland, bara ljunghedar, påminner Peter.
Tagit tillvara på chanserna
Mostorps Gård omfattar idag 550 hektar varav 190 hektar utgörs av produktiv skogsmark. Under Peters tid har Mostorp utvidgats genom förvärv av ytterligare ett par grannfastigheter.
– De där tillfällena ges ju bara en gång under en livstid och då får man försöka vara med, resonerar Peter.
Det faktum att han på bara 30 år har utvecklat släktgården till en framtidssäkrad och blomstrande verksamhet som sysselsätter tio personer är något som han ställer sig ödmjuk inför.
– Jag skulle gärna vilja säga att jag har haft en tjusig strategi men det är inte riktigt sant. Men jag har tagit till vara de chanser som har getts och jag har gjort vad jag har kunnat. Vem vet, i en annan bransch kanske jag hade varit miljardär nu, skrattar Peter och säger att han inte alltid tar de bästa och mest affärsmässiga besluten.
– Ibland har jag kanske lite för bråttom och är lite för otålig. Jag tycker om när det händer grejor. Det är roligt när det fungerar och att se saker och ting utvecklas.
Nästa generation på tillväxt
Att det blir en sjätte generation von Braun på Mostorps Gård är så gott som klart. Sonen Adrian är just nu tennislärare i Oslo men planerar att börja på Alnarp nästa år för att sedan gå i sin pappas fotspår.
– Adrian har precis som jag haft några år där han inte alls var säker på att ett liv på Mostorp var det rätta. Numera vill han knappt åka härifrån, ler Peter och glädjen i hans ögon går inte att ta miste på.
Att Peter von Braun skulle ligga på sofflocket när generationsskiftet en gång är gjort, det finns förstås inte på kartan.
Däremot ser jag fram emot att få göra andra saker. Att slippa de dagliga sysslorna och istället kunna ägna mig åt det som jag tycker är extra kul. Som att hålla saker och ting i ordning. Att renovera och hålla fint på gården och pyssla med detaljerna. Det är tillfredsställande!
September 2017