Byn Bössjarp ligger bara ett stenkast från Elmia Wood-området och kännetecknas av den för trakten så typiska tallmon. Även om här också finns blandbestånd och kullar med gran så är det de stolta furorna som dominerar landskapet.
Traditionell låggallring
Både Rickard och Anders är skogsvana och röjer, gallrar och tar hand om vindfällen själva. De hade också en mycket tydlig bild av hur gallringen skulle göras.
– Vi ville ha en traditionell låggallring där man tar bort de små träden. Och så ville vi vara måttliga i uttaget med tanke på eventuella stormar och snöbrott, förklarar Rickard.
Efter en sondering av terrängen föll valet på Sydvedare Lars Gustafson och entreprenörerna Lennart Nyström och Mats Rosqvist på LM Nyströms Skog.
– Jag upplevde att Lars lyssnade och förstod hur vi ville ha det. För mig är det viktigt att känna mig trygg med vem jag släpper in i skogen. Jag vill inte känna att det bara handlar om att maxa uttaget, säger Rickard.
– Sedan tycker jag att det är en fördel att Sydved har så många olika sortiment, så att jag kan få ett bättre netto. Jag tänker till exempel på möjligheten att ta ut ett sortiment som kubb för att öka den sågbara andelen.
Lättjobbad tallmo
Gallringarna har fördelats över skog i två olika åldersklasser: en andragallring och en tredjegallring.
I grunden handlar det om välskött skog som har röjts och gallrats enligt konstens alla regler, så vi har haft ett väldigt tacksamt jobb, säger Lars och får medhåll av Lennart Nyström:
– Bestånden har varit maskingallrade tidigare vilket gjorde att det fanns upparbetade bas- och stickvägar som vi har kunnat använda oss av. Det faktum att marken är väldränerad och inte särskilt kuperad har gjort gallringen lättjobbad.
Lennart har fokuserat på att gallra underifrån och ta bort granen.
– På torra marker går det lätt röta i granen och därför är det självklart att hugga bort den och ge tallarna utrymme. Sedan har jag naturligtvis också gallrat ut klenare eller skadade stammar och tallar med tjärslag.