Håkan Gustavsson på Vässleda gård i Anneberg utanför Nässjö vet att ta en förstagallring på allvar. Ett viktigt steg som är värt att fira, resonerar Håkan och dukar upp en frukostbuffé ute i gallringen när Sydvedare Peter Fornander och gallringsteamet från Bodafors Skogstjänst kommer för att syna jobbet.
Totalt är det cirka sex hektar produktiv granskog som har gallrats igenom för allra första gången. För Håkan, som är uppväxt på gården och har varit med i skogen sedan han var liten, är det en självklarhet att gallringarna måste utföras i rätt tid.
– Jag har ju levt med det här länge och vet att gallringen är något som måste göras. Slarvar man med gallringen så får skogen inte en chans, resonerar han.
Sparar värdefull tid
Det gäller bara att hinna med… Efter många år som fordonsmekaniker på Rosenqvists maskin i Jönköping valde han för 14 år sedan att flytta hem och starta eget hemma på gården. Det var i samma veva som han tog över gården efter sin pappa och farbror.
Under åren som gått har han investerat kraftigt i ombyggnationen av ladugården till en komplett verkstad och i dag servar han och reparerar lantbruksmaskiner, skogsmaskiner, lastbilar och andra tunga fordon åt kunder på Sydsvenska höglandet. Håkan har helt enkelt fullt upp. Att gallra själv hinner han inte med.
– Det är naturligtvis jätteroligt att det går bra. Jag har hittat ett sätt att förena min egen kompetens med förvaltningen av gården, men ser också fördelen med att överlåta skogsvården åt Sydved. Jag gör det jag kan bäst och de gör det som de är bäst på, säger Håkan som den här gången fick jobba med ett helt nytt team.
Peter Fornander är ny Sydvedare i området sedan ett drygt år tillbaka och har i sin tur rekryterat ett nytt entreprenörsteam i form av lokalt välkända Bodafors Skogstjänst.
– Jag känner ju till både Peter och gänget på Bodafors Skogstjänst sedan tidigare, så jag var inte direkt orolig, skrattar Håkan.
Grädden på moset
Alexander Gärdeborg har kört skördaren och Lasse Karlsson har skotat i förstagallringen som gjordes i början av juli. Uppdraget omfattade också en andragallring, och från början var det tänkt att Alexander också skulle ha gått in och putsat lite i en tredje, sista gallring i ett tallbestånd inför slutavverkning. Men i den sistnämnda valde de att slå till bromsen.
– Jag gjorde bedömningen att det var lite för blött. Istället för att riskera körskador var det bättre att vänta, det är ingen brådska. Förstagallringen av gran ligger i annan terräng och där var det ingen tvekan.
– Den är gjord i precis rätt tid, stammarna har en höjd på 12–13 meter och jag har fokuserat på att välja ut rätt stammar och sparat grupper av löv där det har fallit sig naturligt, berättar Alexander.