Ingelshyttan, norr om Lindesberg ligger högt med en vacker vy över sjön Råsvalen. Här bor Elisabeth Sander tillsammans med sin sambo Kay. Ladorna skvallrar om att det en gång funnits djur på gården, där idag den gamla traktorn får husera. En av bodarna håller på att inredas till slaktbod, eftersom jakt är ett av Elisabeths intressen.
– Under trettonhelgen fick jag skjuta årets första älg, en älgkalv. Förutom älg blir det mest rådjur jag jagar.
Skogsägare sent i livet
Elisabeth rör sig vant genom skogen. Det märks att hon går här ofta. Hon pekar ut några riktigt gamla tallar och berättar:
– När grannskiftet skulle avverka ville de ta ner några av dessa för att skapa mer utrymme för skogsmaskinen att komma fram, men jag hade själv sparat dem i min gallring för att de skulle stå kvar, så de fick åka runt tallarna, säger hon med ett beslutsamt leende.
Det märks att Elisabeth kan sin skog och vet vad hon vill, trots att hon blev skogsägare sent i livet.
– Jag tog över skogen 1997, då min far gick bort. Han var bara 74 år och jag hade räknat med att han skulle bli över 90 och hinna lära mig om skogen. Vi har gått i skogen tillsammans sedan jag var barn. Medan jag plockade blåbär och letade kantareller, försökte han berätta om skogen, men jag var inte mentalt mogen för det just då. Så när jag blev skogsägare vid 45 års ålder började jag med ett blankt papper.
Kurserna ger nya idéer
Elisabeth bestämde sig för att gå en grundkurs i skogsbruk för tjejer på Ladvik, Skogsstyrelsens kursgård utanför Vaxholm.
– Där fick jag veta att man behövde en skogsbruksplan, så när jag kom hem kontaktade jag Skogsvårdsstyrelsen som det hette på den tiden för att skaffa mig en skogsbruksplan. Mitt krav var att jag skulle få vara med vid fältarbetet och så blev det. Jag tog ledigt från jobbet i flera omgångar och var med i skogen och lärde mig otroligt mycket.
Efter det har Elisabeth gått mängder med kurser. Först Skogsstyrelsens kurser på Ladvik och därefter ett flertal kurser på Linnéuniversitet med fokus på hållbart familjeskogsbruk.
– Efter varje kurs har jag fått nya idéer. Det har varit en lärorik och kul resa. Sedan har jag träffat många andra kvinnliga skogsägare i samma situation. Bland annat är jag medlem i Spillkråkan, ett nätverk för kvinnliga skogsägare. De ordnar många bra träffar och kurser, där kvinnliga skogsägare utbyter erfarenheter. Jag var också med på en skogsresa till USA. Vi startade i Seattle och slutade i San Francisco. Vi tittade på skog och träffade kvinnliga skogsägare. Idag är jag inte lika aktiv i föreningen. Nu är det inte heller lika gubbigt i skogsbranschen, fler kvinnor jobbar med skog, säger hon.