Skogen ska brukas så att alla arter i skogen kan fortleva, det säger Sydveds skogsbruksutvecklare Niklas Fogdestam och tillägger att förutsättningarna för biologisk mångfald har förbättrats de senaste 20–30 åren.
Varför är det viktigt med biologisk mångfald?
– Det finns flera anledningar. För det första handlar det om livsviktiga och oersättliga ekosystemtjänster. Tar man bort en pusselbit, så försvinner kanske en annan, vilket i sin tur leder till att en tredje mer ”v ktig” art försvinner. Vi vet inte alltid i förväg hur allt påverkas. Ju fler arter som finns, desto starkare är ekosystemet och kan klara extrema händelser som översvämningar, torka, skogsbränder och sjukdomsalstrande bakterier.
Ett exempel är att vi för vår dagliga livsmedelsförsörjning är beroende av maskar som gör jorden bördig och insekter som pollinerar och bekämpar skadeinsekter. I sin tur ger troligen skadeinsekterna oss andra nyttor som vi idag inte fullt ut känner till.
Ur ett moraliskt perspektiv är det naturligtvis orimligt att människan som art ska ha rätt att utrota en annan art. Tittar man närmare på medicinska skäl så har vi redan i dag nytta av mediciner som har substanser från djur och växtriket.
– Ett exempel är det blå blodet från dolksvansen, även kallad hästskokrabba, som bland annat lever längs med USA:s atlantkust. Blodet används för att testa nya vacciner. Cancerläkemedlet Taxol från idegranen och tuppkammar mot artros är andra exempel. Idag har vi förmodligen bara skrapat på ytan, vad gäller biologiska ämnen som kan verka läkande, tror Niklas.
Hur påverkas biologisk mångfald av avverkningar?
Precis som annan mänsklig aktivitet har skogsbruket inverkan på den biologiska mångfalden. Både växter och djur kan påverkas på olika sätt.
När man har avverkat trivs växter som är vana vid skugga inte lika bra som tidigare. Å andra sidan gynnas arter som trivs bäst i ljusa miljöer, som till exempel hallon, mjölkört och bräken. För de vilda djuren innebär det att de inte kan gömma sig på samma sätt, men att de får desto mer att äta av på hygget, säger Niklas.