Det här är några av skogsbruksplanens många fördelar:
Ekonomi
För många kan en skogsbruksplan handla om vikten att få siffror på sin skog. Man får bland annat koll på areal, tillväxt, volym, ålder, trädslag och produktionsförmåga på innehavets olika delar, så kallade avdelningar. En viktig kunskap för att kunna vidta rätt åtgärder vid rätt tidpunkt på en specifik avdelning.
Den ger också underlag för möjlig ekonomisk planering i form av avkastning både i närtid och på längre sikt. Vid till exempel fastighetsaffärer är dessa siffror en viktig faktor för både köpare och säljare när man värderar fastigheten, även om också andra faktorer som läge, jakt, arrondering, rekreation och inte minst olika naturvärden också är av stor betydelse för både nya och befintliga skogsägare.
Produktion och naturvärden
En skogsbruksplan är precis som det låter, en plan på hur man bör bruka skogen under planperioden som normalt är tio år.
Planläggaren går igenom hela skogen och identifierar eventuella åtgärdsbehov för att gynna produktionen och stärka de naturvärden som kan finnas. Är den enskilda avdelningen av produktionskaraktär får man åtgärdsförslag för att fortsatt främja produktion och innehåller avdelningen naturvärden får man förslag på hur man bäst bevarar eller ökar dessa.
Vissa avdelningar kanske inte har något åtgärdsbehov alls under planperioden och vissa kan ha en kombination av produktion och naturvärden och då lämnas förslag på åtgärder som gör att dessa harmoniserar på bästa sätt.
En åtgärd kan till exempel vara att plantera, röja, gallra, avverka eller helt enkelt inte göra någonting alls. Gemensamt för alla åtgärder är att de ska främja produktion där förutsättningar finns och både skapa och stärka naturvärden där detta är möjligt.