Skogen, både här i Sverige och globalt, har en central roll både för klimatet och den biologiska mångfalden. Skogar fungerar som viktiga kolsänkor och spelar en avgörande roll för att reglera klimatet. Genom avskogningsförordningen vill EU minska den globala avskogningen och skogsförstörelsen.
Implementeringen av avskogningsförordningen var först planerad till detta årsskifte, men har flyttats fram till 30 december 2025. På så sätt får alla berörda parter mer tid till förberedelser så att det blir ett korrekt och effektivt genomförande.
Motverka avskogningen
Hilma Nilsson, som jobbar med lokala köp på Stora Enso Skog, guidar oss i avskogningsförordningen, EUDR, och berättar hur den kommer påverka skogsägare och skogsbolag i Sverige.
– EUDR sätter krav på att det inom EU inte längre får handlas med råvaror och produkter, som exempelvis virke och biobränsle, vars härkomst har orsakat avskogning eller skogsförstörelse. Detta gäller oavsett om råvaran eller produktens ursprungsland är inom EU eller inte.
När man rör sig med begreppet avskogning i det här sammanhanget menar man skogsmark som har
omvandlats till jordbruksmark. Skogsförstörelse är åtgärder som anses minska skogens biologiska värden.
– Ett exempel är att det inte är tillåtet att skada värdefulla habitat. Detta har vi i många år redan tagit
hänsyn till, både hos oss på Stora Enso och på Sydved, säger Hilma Nilsson.
Avskogningsförordningen ställer också höga krav på spårbarhet.
– Det måste gå att spåra virket som exempelvis finns i den nya pinnstolen i köket. Företagen ska kunna rapportera sina leveranskedjor, förklarar hon.
Råvarorna som regleras av avskogningsförordningen, förutom trä, är kaffe, kakao, palmolja, gummi,
soja och nötkreatur plus ett antal produkter som baseras på råvarorna, exempelvis möbler och tryckt papper.
Bakgrunden till förordningen är bland annat att det i vissa länder, som till exempel Brasilien, Sydostasien och Centralafrika finns stora problem med avskogning som har skett i snabb takt. Jordbruket har tagit utrymme av skogen, vilket får negativa konsekvenser för klimatet.
– I Sverige som helhet har vi inte samma problem, här har vi i stället en historik av att den totala jordbruksarealen minskat över tid, säger Hilma.
Små förändringar för certifierat skogsbruk
För skogsägare i Sverige som bedriver ett hållbart skogsbruk, i synnerhet om de är certifierade och har ett etablerat samarbete med ett skogsföretag, blir det endast marginella förändringar på grund av avskogningsförordningen.
En tydlig följd är dock att varken Stora Enso och Sydved, eller något annat skogsbolag, inte kommer att kunna köpa virke som kommer från skog som i nästa steg ska omvandlas till jordbruksmark.
– Eftersom EUDR sätter krav på råvaran eller produkten som kommer på marknaden finns det egentligen inget som säger att den självverksamme skogsägaren inte får omvandla sin skogsmark till jordbruksmark. Men problemet uppstår då virket eller för den delen biobränslet ska säljas vidare. Skogsägaren kan då upptäcka att det inte finns någon som på grund av restriktioner givna av EUDR kan köpa virket.
– Så, ett tips till den självverksamma skogsägaren som säljer leveransvirke till bolagen är att ta kontakt med virkesföretaget innan avverkningen påbörjas,
säger Hilma Nilsson.