98 procent gran och sockerrör
Andelen träfibrer i biokompositen från Stora Enso varierar beroende på produkt, men man strävar efter att den ska bli så hög som möjligt. En av de första produkterna på marknaden är köksserien från Gastromax som finns hos Ica Maxi och CityGross. Biokompositen är gjord av 98 procent gran och sockerrör, det är alltså bara två procent av råmaterialet som är icke förnybart. Köksredskapen kombinerar de bästa egenskaperna från plast och trä. De är lätta, tåliga och går att diska i maskin.
Dessutom kan biokompositen återbrukas upp till sju gånger utan att tillsätta nytt material, till skillnad från plast som även om du slänger den i återvinningsbehållaren för plast oftast inte kan användas mer än en gång innan materialet har förlorat sina egenskaper.
Ny plaststrategi på Ica
Ica har under hösten antagit en ny plaststrategi vilken bland annat innebär att de fasar ut engångsartiklar av plast inom hela koncernen. År 2020 ska engångsmuggar, engångstallrikar, engångsbestick, sugrör och tops tillverkas av papper eller andra biologiska material som inte riskerar leda till plastföroreningar av våra hav.
– Frågan om plaster och alternativ till detta är ständigt uppe på agendan för Icas del och något vi har med oss i vårt dagliga arbete. Vi har medvetna kunder som ställer höga krav på oss och därigenom hjälper oss
att bli bättre och bättre, säger Pia Törnström, kategorichef Kök på Ica .
Och sedan i höst finns köksredskapen av biokomposit i alla Ica Maxi-butiker.
– Ja, det är helt nytt att kunna erbjuda köksredskap i den här typen av material. Det är viktigt för oss att vi tittar på nya material och vågar prova nytt, det ligger helt i linje med de mål vi har satt upp och jobbar mot, säger Pia.
Kommer vi att få se fler produkter av biokomposit på Ica framöver?
– Vi är alltid öppna för nya lösningar och värderar då olika aspekter av produkten, exempelvis att vi ser till produktens hela livslängd – från råvara, användande och vad som händer med produkten när kunden ska göra sig av med den. Just biokompositer kan vara positivt i många applikationer, medan vi för andra produkter undersöker andra vägar, säger Pia Törnström.
Gröna flergångsbestick
Inom Stora Enso är man väl medvetna om, och förberedda på att det snart kommer efterfrågas fler produkter av biokomposit.
– På grund av plastens påverkan på miljön och att EU är på gång med nya lagar mot engångsartiklar har vi nu tagit fram en bestickserie i biokomposit, som alternativ till engångsbesticken i plast. Det är inte bara ett bättre materialval, besticken är också gjorda för att kunna diskas i maskin och användas flera gånger, säger Patricia.
Varför har just biokompositen från Hylte fått större genomslag och bättre mottagande än tidigare gröna alternativ till plast?
– Det som vi fått mycket uppmärksamhet för är att biokompositen är prissatt så det kan vara konkurrenskraftigt med andra plaster. Gröna material har hittills varit väldigt dyra; och då blir det tyvärr inte en sån stor grej av det. Det revolutionerande med vårt material är att det på riktigt har möjlighet att konkurrera med den fossila plasten, säger Patricia Oddshammar.
Mars 2019