Foto: André Gustafsson

Foto: André Gustafsson

Aktuellt / Senaste nytt

”Bok är ett trädslag för framtiden!”

Publicerad 2024-09-30

Boken är ett trädslag för framtiden. Det menar Emma Holmström som forskar i hur boken kan bli ett värdefullt alternativ för fler skogsägare i Sverige.

Emma Holmström är forskare och universitetslektor vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp.

– I mitt uppdrag ingår att forska och undervisa om föryngring och skötsel för alla trädslag i Sverige, berättar hon.

SLU har tidigare år forskat om just bok och bokföryngring. Men med tanke både på det allt varmare klimatet och ökad efterfrågan på bokmassaved och boktimmer, så tyckte Emma och hennes kollegor att det var dags att åter belysa ämnet.

Nu leder hon ett nystartat forskningsprojekt där ett av målen är att ta reda på hur man föryngrar och sköter en bokskog på ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt. I Emmas team finns också postdoktoranderna Nikolaj Lula och Axelina Johnsson.

Tidigare forskning

Forskningsprojektet består av två äldre studier och Emmas egna försök.

– Med tanke på den långa omloppstiden för bok, ungefär 100 år, så var det naturligt att se på tidigare generationers forskning.

Hon har besökt bokbestånd som kollegor på SLU har lagt ut runtom i Skåne, Blekinge och Halland för att göra mätningar på bestånd som nu är 10–20 år gamla. Här vill hon bland annat ta reda på skillnaden mellan lågintensiv och högintensiv föryngring, det vill säga mer eller mindre markberedning. Hon tar också reda på hur olika röjningsmetoder, exempelvis friställning och luckhuggning, har påverkat tillväxten.

Boken lite mer norrut

I de försök Emma och hennes team gör är ett av fokusområdena plantering av bok i nordliga lägen. De hoppas kunna påvisa effekter på tillväxt, kvalitet och ekonomi med olika röjningsmetoder och se om det lönar sig att samplantera bok med andra, mer snabbväxande trädslag.

– Vi tänker oss att boken i framtiden med ett varmare klimat borde kunna trivas bra lite längre norrut. Vi gör försök bland annat i Småland och Halland. Kanske kan skogsägare längre norrut ha boken som ett inslag i skogen, och låta den bli ett värdefullt komplement till gran och tall.

Forskarna gör försök med att plantera bok både på tidigare granmark och plantera bok tillsammans med andra trädslag, och ser vilket utfallet blir. En frågeställning som de jobbar med är hur man kan göra föryngringar snabbare och få ner omloppstiden.

– Hur blir det med björk och bok samt bok och gran, och så vidare, förklarar Emma. Funkar det bra är det ett bra sätt att få ner kostnaderna vid föryngringen.

Vid naturlig föryngring använder man gamla träd som frökällor. Bokarna friställs, vilket gör att träden man lämnar kvar producerar mer bokollon. Foto: iStock

Vid naturlig föryngring använder man gamla träd som frökällor. Bokarna friställs, vilket gör att träden man lämnar kvar producerar mer bokollon. Foto: iStock

Emma Holmström på SLU berättar att forskningsprojektet består av två äldre studier och
hennes egna försök.

Emma Holmström på SLU berättar att forskningsprojektet består av två äldre studier och hennes egna försök. "Med tanke på den långa omloppstiden för bok var det naturligt att se på tidigare generationers forskning."

Vi tänker oss att boken i framtiden med ett varmare klimat borde kunna trivas bra lite längre norrut.

Vilken typ av mark kan lämpa sig för bokskog?
– I våra försök gör vi tester, men på granmarker passar det sannolikt bra med marker där det är svag sluttning. Inte i dalsänkan och inte för högt upp. Det ska finnas bra med vatten och det får inte vara för mörka marker.

Har du något tips till skogsägaren som är nyfiken på bok?
– För skogsägare som vill etablera bok på nya marker så är ett tips att läsa in sig ordentligt. Ett bra tips är att titta på Skogsstyrelsens rekommendationer. Fundera också på vad du själv vill ha för ekonomi i detta, det beror bland annat på vilket mål du tycker är viktigast. Rekreation, biodiversitet eller god ekonomi? Boken kan vara ett fint produktionsträdslag. Då gäller det att sikta på en tät föryngring och få upp en skog relativt snabbt. Till skillnad från gran och tall, så betalar det sig mer om man har fin kvalitet, det kan vara värt att bestämma sig för det tidigt.

Behöver vi ett skogsbruk med fler trädslag?
– Det är strategiskt att ha ett skogsbruk som fördelar sig på fler trädslag. Det handlar inte bara om att ersätta gran eller tall utan om att säkra upp inför klimatanpassningen genom att ha en trädslagsportfölj med fem till sex trädslag. Då är boken ett bra beståndsalternativ på många marker i södra Sverige.

Bok är ett strategiskt viktigt trädslag för Sydved. Inom Sydveds satsning Gallringsakademin finns en delkurs i bokskogsskötsel som berörda virkesköpare, motormanuella och maskinförare ska gå. Den genomförs i samarbete med Trolle-Ljungby.

Just nu är det också stor efterfrågan på bok.

– Vi försörjer bruket i Nymölla med bokmassaved. Även efterfrågan på boktimmer är stor. Det är alltså ett bra läge att göra affär nu, kommenterar Sydveds virkeschef Daniel Stridsman.

    Kort om föryngring och skötsel av bokskog

    • Vid plantering av bok kan man få hjälp av en skärm av bok eller om det inte finns, planterar man en amkultur av något mer snabbväxande trädslag, exempelvis björk. Skärmen ska skydda mot frost och uttorkning, men den hjälper också till att forma bokens kvalitet.

    • Vid naturlig föryngring använder man gamla träd som frökällor. Bokarna friställs, det vill säga att man gör en gallring som gynnar de träd som man vill ska vara kvar som fröträd men utan att öppna upp för mycket ljus på backen.Det gör att träden man lämnar kvar producerar mer bokollon. Sedan kan man göra en lätt markberedning så att mineraljorden kommer fram. Ollonen gror, blir plantor och växer till en tät föryngring som man sedan röjer i och glesar ut så att träden får tillräckligt med ljus, vatten och näring.

    • En bokskog kräver intensiv skötsel för att utvecklas på bästa sätt och ge träd med bra kvalitet.

    • Bokskogskavverkning med ljushuggning och naturlig föryngring kan uppfylla kraven på hyggesfritt enligt Skogsstyrelsens definition om det nya beståndet får bli minst 2,5 meter högt innan de sista skärmträden avvecklas.

    • Boken växer bäst på väldränerade, näringsrika och kalkrika marker och trivs bäst i klimat med hög luftfuktighet och mycket nederbörd, där vintrarna inte är för kalla. I Sverige växer bok naturligt upp till Västergötland och Småland men odlas även längre upp i landet. Forskarna tror även att det kommer finnas bok längre upp i landet i takt med att klimatet blir mildare.

    Fakta om forskningsprojektet
    Syftet med projektet är att se hur man på ett ekologiskt och hållbart sätt kan föryngra och sköta en bokskog. Forskningen baseras på tidigare försök och nya försök. Forskningsprojektet pågår mellan 2024–2027.

Text: Annsofie Öhman