Hotet från granbarkborren fortsätter hänga över skogsägare i södra och mellersta Sverige, även om det finns tecken på att populationen generellt minskar i stora delar av Sydveds verksamhetsområde.
– Det som är viktigt att komma ihåg är att förhållandena kan variera en hel del lokalt. Bara för att det knappt är några angrepp på grannfastigheten, så kan de lokala förhållandena på din fastighet vara sådana att de lockar till sig granbarkborrar. Så håll koll på din skog!
Anders Ehrenströms råd är entydigt:
– Som skogsägare behöver du vara aktiv hela året i jakten på granbarkborrar. Men det är nu under sommarmånaderna som du har störst chans att minska antalet barkborrar i din skog! Andra delar av året handlar det mer om att rädda virkesvärdet på träden.
Markera med Sydveds app
Metoden som rekommenderas är sök och plock, det vill säga att man regelbundet går ut i sin skog och söker efter tecken på angrepp av barkborrar.
– Märk ut angripna träd. Hugg själv eller markera tydligt om det är någon annan som ska avverka. Angripna träd ska, så snart som möjligt, transporteras till industri eller sågverk. Ett bra hjälpmedel är Sydveds app, där du markerar granarnas position på en karta. Då är det lätt att hitta tillbaka när träden ska avverkas, speciellt bra när man anlitar någon annan för jobbet.
Skogsägaren kan sedan välja att dela sina markeringar med sin Sydvedare.
– Välj Dela med Sydved i appen. När du och Sydvedaren har haft kontakt, skickar han eller hon dit någon för att göra jobbet.
Spana efter brunt borrmjöl och utgångshål
På våren visar sig de första angreppen ofta på solbelysta lägen, där det snabbt blir varmt. Då kan man börja titta kring gamla hyggeskanter, vindfällen och runt träd där det varit angrepp tidigare. Längre fram när det blivit varmare kan angreppen vara spridda över hela skogen.
– Håll utkik efter brunt borrmjöl i barken, på stammen eller kring roten. Ser du spindelnät, titta där också, tipsar Anders.