Plantering är den vanligaste och mest effektiva metoden för att få upp ny skog.
– Det ger föryngringen en snabb start på tillväxten, så att den står sig starkare mot konkurrerande vegetation, säger Anders Ehrenström, chef för Skogliga tjänster på Sydved. Men själva föryngringsprocessen börjar redan när man planerar slutavverkningen.
– När du går en runda i den gamla skogen kan du förhållandevis enkelt skaffa dig en bild av hur träden växer och trivs. Det du då ser kan vägleda dig i valet av trädslag i den nya skogen och vilken metod som utifrån det passar bäst för föryngringen, tipsar han.
Förädlade plantor ger bra start
Ledordet är ståndortsanpassning, det vill säga att välja rätt trädslag till marken. Till exempel så trivs tallen bättre än andra trädslag på torra och magrare marker – du känner igen marken genom att det ofta växer lingon och ljung där. På mer bördig och fuktig mark, ofta med inslag av gräs, passar gran eller björk bättre. På lerjordar kan man välja ek.
– Att göra rätt redan från början ger skogen ett försprång. Genom att plantera de rätta träden för marken och ta hand om dem på ett ansvarsfullt sätt skapar du en frisk och produktiv skog.
De flesta skogsägare väljer att föryngra genom plantering, men man kan också föryngra genom frösådd och naturlig föryngring.
– Tack vare att det finns förädlade plantor av högkvalitet är plantering den metod som ger bäst start i
tillväxten på den nya skogen. Förädlade plantor växer bättre än plantor som kommer från naturlig fröspridning i skogen, berättar Anders Ehrenström.
Markberedning ger gynnsamt växtklimat
Men innan plantorna ska i marken bör du markbereda hygget. Det innebär att man maskinellt vänder jorden så att mineraljorden blottläggs.
– När du markbereder skapar man ett gynnsammare växtklimat. Temperaturen i marken höjs och
plantan får bättre vatten- och syrebalans.
Ett annat stort plus är att de nya plantorna får ett bra skydd mot snytbaggen, eftersom mineraljorden ligger blottad och snytbaggen inte tycker om att vara på öppna ytor.
– Om hygget inte är för stenigt, brant eller blött är det alltid bäst att markbereda. Särskilt gäller det på bördiga marker, där plantorna behöver ett försprång så att de klarar konkurrensen från gräs och annan vegetation. Det går att få upp skog utan att markbereda, men risken är högre att man inte får upp den skog man vill ha, betonar Anders Ehrenström.